Ζελένσκι από Βρυξέλλες: Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος παρίσταται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του και τους παρότρυνε να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων, ζητώντας μεταξύ άλλων και μαχητικά αεροσκάφη.

«Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ελεύθερη Ευρώπη χωρίς ελεύθερη Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας για πρώτη φορά διά ζώσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε πυροβολικό, πυρομαχικά, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ παράλληλα ζήτησε να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της χώρας του στην ΕΕ.

«Καλωσήρθες στην ΕΕ, καλωσήρθες στο σπίτι σου», καλωσόρισε τον Ζελένσκι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λέγοντας: «Εκτιμούμε την επίσκεψή σας, είστε ένας ηγέτης εν καιρώ πολέμου που εμπνέει τον κόσμο, ειδικά τον ελεύθερο κόσμο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ζελένσκι προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διέκοψε τις εργασίες του για δύο ώρες, προκειμένου ο πρόεδρος της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με μερικούς από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

 «Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί αεροσκάφη»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι άκουσε από πολλούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν στο Κίεβο αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εισβολής της Ρωσίας.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις δεσμεύσεις και δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από καμία ευρωπαϊκή χώρα. Ωστόσο, οι δηλώσεις του Ζελένσκι θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία.

«Η Ευρώπη θα είναι μαζί μας μέχρι τη νίκη μας. Το άκουσα από πολλούς ευρωπαίους ηγέτες… για την ετοιμότητα να μας παράσχουν τα απαραίτητα όπλα και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου του αεροσκάφους», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου.

«Έχω μια σειρά από διμερείς συνομιλίες τώρα, θα θίξουμε το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών και άλλων αεροσκαφών», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του επιτελείου του Ζελένσκι, Αντρέι Γερμάκ, υποστήριξε με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το ζήτημα των όπλων μεγάλης εμβέλειας και των μαχητικών αεροσκαφών για την Ουκρανία έχει επιλυθεί. Θα ακολουθήσουν κολουθούν λεπτομέρειες».

Ο Ζελένσκι έτυχε θερμής υποδοχής από τους ευρωπαίους ηγέτες και με χειροκροτήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών των χωρών της ΕΕ, ζήτησε επίσης αυστηρότερες κυρώσεις στη Μόσχα και τιμωρία για τους Ρώσους ηγέτες που ευθύνονται για την επίθεση στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters