Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες (09.04.2026) κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για τον εορτασμό του Πάσχα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 4 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου (11.04.2026) και θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής του Πάσχα.
«Ενόψει του εορτασμού του Πάσχα των Ορθοδόξων, κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός από τις 16:00 της 11ης Απριλίου μέχρι το τέλος της 12ης Απριλίου», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου που επισημαίνει πως θεωρεί ότι η ουκρανική πλευρά θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Μόσχας για την τήρηση πασχαλινής εκεχειρίας.
Πράγματι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε από τον ρώσο ομόλογό του, ενόψει του σαββατοκύριακου του Πάσχα των ορθοδόξων, θυμίζοντας ότι το Κίεβο είχε ήδη προτείνει εκεχειρία το διήμερο αυτό.
«Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι είμαστε έτοιμοι για συμμετρικά μέτρα. Είχαμε προτείνει κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της εορτής του Πάσχα φέτος και θα ενεργήσουμε αναλόγως. Ο κόσμος χρειάζεται να γιορτάσει το Πάσχα χωρίς απειλές και να υπάρξει αληθινή πρόοδος προς την ειρήνη και η Ρωσία έχει την ευκαιρία να μην ξαναρχίσει τις επιδρομές και μετά το Πάσχα», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω X
Φονικές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία
Ρωσικά πλήγματα σε τρεις περιοχές στην περιφέρεια Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία, προκάλεσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τριών άλλων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή διοίκηση μέσω ανάρτησης στο Telegram.
«Στην περιοχή Σινελνίκοβε, δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και ένας ακόμα τραυματίστηκε», διευκρίνισε η διοίκηση, προσθέτοντας ότι δύο ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Νικόπολη –δύο άνδρες ηλικίας 40 και 74 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
