Ζελένσκι: «Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν και στη Μόσχα – Είναι ξεκάθαρη ρωσική προβοκάτσια»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε σήμερα οποιαδήποτε επίθεση από την Ουκρανία με στόχο τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε δύο drones που είχαν στόχο το Κρεμλίνο, κατηγορώντας το Κίεβο για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν.

«Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν. Τον αφήνουμε για το δικαστήριο. Πολεμάμε στο έδαφός μας, υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας», τόνισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι με ηγέτες βορειοευρωπαϊκών χωρών.

«Δεν εξαπολύουμε επιθέσεις στον Πούτιν ή στη Μόσχα. Δεν έχουμε επαρκή οπλισμό για αυτό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους λόγους που η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση αυτή στο Κρεμλίνο, ο Ζελένσκι απάντησε ότι «η Ρωσία δεν κερδίζει νίκες» στην Ουκρανία.

«Αυτός (ο Πούτιν) δεν μπορεί πλέον να δώσει κίνητρο στη ρωσική κοινωνία και δεν μπορεί πλέον να στέλνει τον στρατό του να πεθαίνει για το τίποτα», υποστήριξε. Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι πρόκειται για άλλο ένα κλοστημένο «σόου» του Κρεμλίνου, ώστε να έχει αφορμή να εξαπολύσει ακόμη μεγαλύτερες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας και του Κιέβου.

Την ίδια άποψη συμμερίζονται και πολλοί ειδικοί, οι οποίοι ανέλυσαν τα πρώτα βίντεο που δημοσιεύθηκαν από την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση.

Οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν» τον ισχυρισμό της Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την κατηγορία της Ρωσίας ότι η Ουκρανία προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιώντας δρόνους, όμως ταυτόχρονα είπε ότι ο ίδιος θα αντιμετώπιζε «με πολύ μεγάλη επιφύλαξη» οτιδήποτε προέρχεται από το Κρεμλίνο.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον θα επέκρινε το Κίεβο στην περίπτωση που επέλεγε από μόνο του να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, ο Μπλίνκεν είπε ότι αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνει η Ουκρανία για το πώς θα αμυνθεί.

Από την άλλη, ο ισχυρός πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν ζήτησε να γίνει χρήση «όπλων ικανών να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου» σε απάντηση για την υποτιθέμενη επίθεση ουκρανικού drone στο Κρεμλίνο.

Σε δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στο Telegram, ο Βολόντιν αναφέρει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να διαπραγματευθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι , μετά την επίθεση όπως ισχυρίζεται που έγινε, την οποία το Κίεβο αρνείται.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters