Ζελένσκι: «Δεν ξέρω πότε, αλλά θα νικήσουμε – Είμαστε σε στρατηγικό σημείο καμπής»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει φθάσει σε ένα στρατηγικό σημείο καμπής στον πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά επισήμανε ότι δεν είναι δυνατό να πει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος.

«Είναι αδύνατο να πω πόσες ημέρες έχουμε ακόμη μέχρι να ελευθερώσουμε την ουκρανική γη. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι θα το κάνουμε. Γιατί έχουμε ήδη φθάσει σε ένα στρατηγικό σημείο καμπής», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα καλώντας την διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση με κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης πως «εάν η ρωσική επιθετικότητα συνεχιστεί, τότε τα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν είναι αρκετά και αναμένω νέες κυρώσεις από τους εταίρους μας». «Η Ρωσία πρέπει να πληρώνει για αυτόν τον τρομερό πόλεμο, να πληρώνει καθημερινά. Εμείς εργαζόμαστε ήδη πάνω σε αυτό».

Επίσης, εμφανίστηκε να μην είναι ικανοποιημένος από όσα αποφασίστηκαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται στις Βερσαλλίες, λέγοντας ότι χρειάζονται πιο δυναμικές κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, είπε πως το ζήτημα βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα λάβει την απόφαση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την αγανάκτησή του με αφορμή την πρόθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εμπλέξει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας Σύρους μισθοφόρους, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο το βιντεοδιάγγελμα του Ουκρανού προέδρου την 16η ημέρα του πολέμου.

«Μισθοφόροι από την Συρία. Από την χώρα την οποία κατέστρεψαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως καταστρέφουν τώρα οι κατακτητές την Μαριούπολη, το Χάρκιβ, το Τσερνίγκοφ, την Αχτίρκα, την Βολνοβάχα, το Ιζιούμ Πώς λοιπόν αντιμετωπίζουν τα ρωσικά στρατεύματα τους Ουκρανούς, πώς αντιμετωπίζουν το Ντονμπάς; Όταν απευθύνονταν στους ρωσόφωνους… Πόσο φώναζαν για την ‘υπεράσπισή’ τους.. Με πυραύλους, βόμβες της αεροπορίας και του πυροβολικού. Και να λοιπόν τώρα που έρχονται και οι Σύροι μισθοφόροι, οι οποίοι γενικά δεν ξεχωρίζουν, το ποιος και σε ποια γλώσσα μιλάει εδώ, σε ποια εκκλησία πηγαίνει και ποιο κόμμα υποστηρίζει. Μισθοφόροι, οι οποίοι απλώς πηγαίνουν για να σκοτώσουν σε μια ξένη, με όλες τις έννοιες της λέξης, σε μια ξένη γη» υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να διευκολυνθεί η αποστολή «εθελοντών» μαχητών στην Ουκρανία, θέλοντας να «απαντήσει» με αυτόν τον τρόπο στο ότι η Δύση στέλνει «μισθοφόρους», κατά τον ίδιο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Newsit / Ukrinform / Φωτογραφία Reuters