Ζελένσκι: Εκκαθάριση στον ουκρανικό στρατό – Αποπέμπει τους επικεφαλής όλων των περιφερειακών κέντρων στρατολόγησης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023, ότι οι επικεφαλής όλων των περιφερειακών στρατιωτικών κέντρων στρατολόγησης της Ουκρανίας απολύονται από τις εργασίες τους, εν μέσω του «αγώνα» να εξαλείψει τη διαφθορά στη χώρα.

«Αυτό το σύστημα θα πρέπει να διοικείται από ανθρώπους που γνωρίζουν ακριβώς τι είναι ο πόλεμος και γιατί ο κυνισμός και η δωροδοκία κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι προδοσία», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Τόνισε ότι ο Α/ΓΕΕΔ στράτηγος Βαλέρι Ζαλούζνι θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της απόφασης και ότι οι νέοι υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές θα αξιολογηθούν πρώτα από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, την SBU.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η αξιολόγηση των κέντρων στρατολόγησης της Ουκρανίας αποκάλυψε ενδείξεις κατάχρησης σε επαγγελματικό επίπεδο, που αφορά από τον παράνομο πλουτισμό έως τη μετακίνηση ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία στην άλλη πλευρά των συνόρων ενώ βρίσκεται σε ισχύ σχετική απαγόρευση λόγω πολέμου.

«Η διαφθορά στη στρατολόγηση θα εξαλειφθεί. Οι επικεφαλής όλων των περιφερειακών κέντρων στρατολόγησης θα απολυθούν και θα αντικατασταθούν από γενναίους πολεμιστές που έχουν χάσει την υγεία τους στην πρώτη γραμμή, αλλά έχουν διατηρήσει την αξιοπρέπειά τους», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στον προσωπικό του στο Χ (πρώην Twitter), μιλώντας σε ένα βίντεο με αυστηρό τόνο.

Το Κίεβο έχει εντείνει τις προσπάθειές του να πατάξει τη διαφθορά παρά την εισβολή της Ρωσίας, και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει υποσχεθεί επανειλημμένα πως θα πατάξει την κουλτούρα της διαφθοράς και των δωροδοκιών, που θεωρείται ενδημική, ειδικά στον επιχειρηματικό κόσμο και στις κρατικές υπηρεσίες.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters