Ζελένσκι: Η Ισπανία θα παραδώσει 40 πυραύλους αεράμυνας IRIS-T στην Ουκρανία – Συμφωνία για πακέτο στρατιωτική βοήθειας

REUTERS/Violeta Santos Moura

Η Ισπανία θα μεταφέρει 40 πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα, Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2025, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε σήμερα την Ισπανία, τον τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα και την Γαλλία.

Η Ισπανία θα παρέχει στην Ουκρανία ετήσια υποστήριξη ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας ασφαλείας. Συμφώνησαν, επίσης, σε ένα νέο αμυντικό πακέτο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, ειδικότερα, περιλαμβάνει πυραύλους για συστήματα αεράμυνας.

REUTERS/Violeta Santos Moura

Εκτός από την άμεση στρατιωτική βοήθεια, συμφωνήθηκαν πρόσθετοι οικονομικοί μηχανισμοί:

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ισπανία για την υποστήριξη και χαρακτήρισε αυτές τις συμφωνίες «ένα απτό και σωστό παράδειγμα για άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

REUTERS/Violeta Santos Moura

Φωτογραφίες Reuters