Ζελένσκι: «Η Ρωσία σχεδιάζει νέα επιστράτευση για μια νέα μεγάλη επίθεση»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να καλέσει περισσότερα στρατεύματα για μια νέα μεγάλη επίθεση, αν και η Μόσχα αντιμετωπίζει μερικές από τις μεγαλύτερες εσωτερικές της κρίσεις για τον πόλεμο με αφορμή το χτύπημα στη Μακίιβκα που σκότωσε πολλούς νέους στρατεύσιμους.

Το Κίεβο υποστηρίζει εδώ και εβδομάδες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να διατάξει άλλη μια μαζική επιστράτευση και να κλείσει τα σύνορά του για να αποτρέψει τους άνδρες να ξεφύγουν από το στρατό.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι σημερινοί άρχοντες της Ρωσίας θα πετάξουν ό,τι τους έχει απομείνει και ό,τι μπορούν να συγκεντρώσουν για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τη πορεία του πολέμου και τουλάχιστον να καθυστερήσουν την ήττα τους», είπε ο Ζελένσκι την Τρίτη.

«Πρέπει να διαταράξουμε αυτό το ρωσικό σενάριο. Προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Οι τρομοκράτες πρέπει να χάσουν. Κάθε απόπειρα νέας επίθεσης τους πρέπει να αποτύχει», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας «κατηγόρησε» τη χρήση κινητού τηλεφώνου από τους στρατιώτες για το χτύπημα της Ουκρανίας στη Μακίιβκα, το οποίο σκότωσε 89 στρατιώτες, σύμφωνα πάντα με τη Μόσχα.

Εάν η Ρωσία σχεδιάζει μια νέα κινητοποίηση, ο θάνατος πολλών στρατευσίμων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα μπορούσε να «ρίξει» το ηθικό και να αποτρέψει πολλούς Ρώσους από το να πολεμήσουν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες εγκατέλειψαν τη Ρωσία όταν ο Πούτιν διέταξε την πρώτη μερική επιστράτευση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον Σεπτέμβριο.

Ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω κινητοποίηση. Επίσης, ο Αντρέι Γκουρούλεφ, βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Επιτροπής Άμυνας, είπε ότι «τώρα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για ένα δεύτερο κύμα κινητοποίησης». Ωστόσο, τις ίδιες ανακοινώσεις είχαν κάνει οι Ρώσοι αξιωματούχοι και πριν ξεκινήσει η πρώτη επιστράτευση, αφού η Μόσχα είχε υποστεί μαζικές απώλειες στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters