Ζελένσκι: «Κλείνουμε» συμφωνίες για drones με συμμάχους – Πιθανή η παραγωγή πυραύλων Patriot εκτός ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ελπίζει οι αμερικανικές προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία θα επιτύχουν

Συστήματα Patriot Agencja Wyborcza.pl/Jacek Marczewski via REUTERS/File Photo

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ουκρανία σχεδιάζει να υπογράψει νέες συμφωνίες για drones καθώς και άλλες συμφωνίες συνεργασίας με συμμάχους κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Αγκυρα, δήλωσε σήμερα (07.07.2026) ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την άφιξή του στη τουρκική πρωτεύουσα.

Κατά την παραμονή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Άγκυρα έχουν προγραμματισθεί περί τις είκοσι διμερείς συναντήσεις με ηγέτες χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενώ εκτός από τις συμφωνίες για drones υπάρχει και το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία για την παραγωγή πυρομαχικών και πυραύλων.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας. Νέα συστήματα, πύραυλοι γι’ αυτά και το θέμα των αδειών παραγωγής, όλα αυτά είναι προτεραιότητά μας», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Χ.

Στο περιθώριο της νατοϊκής συνόδου κορυφής του NATO, ο υφυπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικλ Ντάφι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραγωγής του συστήματος PAC-3 των πυραύλων Patriot εκτός του αμερικανικού εδάφους.

«Αφήνουμε ανοικτό το ενδεχόμενο της παραγωγής εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, βεβαίως», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος στο φόρουμ για την αμυντική βιομηχανία που οργανώνεται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Αγκυρας με την συμμετοχή αξιωματούχων νατοϊκών συμμάχων και εταίρων και εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία διατηρεί επαφές σε επίπεδο εργασίας με τις ΗΠΑ και ελπίζει ότι οι αμερικανικές προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία θα επιτύχουν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε τα σχόλια αυτά όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει για τη χθεσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως μια λύση στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια «πλησιάζει πιο κοντά από όσο συνειδητοποιεί ο κόσμος».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ