Ζελένσκι: «Μία ευρωπαϊκή χώρα μας έστειλε ένα σύστημα αεράμυνας που δεν δούλευε – Το γυρίσαμε πίσω»

Μία από τις ευρωπαϊκές χώρες προμήθευσε στην Ουκρανία ένα σύστημα αεράμυνας που δεν λειτουργούσε, αποκάλυψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό κράτος και σύμμαχος της Ουκρανίας, είχε στείλει στο Κίεβο ένα σύστημα αεράμυνας, το οποίο δεν λειτούργησε σωστά, επομένως «αντικαταστάθηκε ξανά και ξανά, ώσπου το αποσύραμε». Ωστόσο, ο ίδιος δεν κατονόμασε την χώρα, ούτε τον τύπο του συστήματος.

Τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει «στην πραγματικότητα» τα συστήματα αεράμυνας Patriot, τα οποία οι ΗΠΑ συμφώνησαν να της προμηθεύσουν, «δηλαδή δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη», διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως τα Patriot βρίσκονται ήδη στα χέρια του ουκρανικού στρατού.

«Η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον 20 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Patriot για να προστατευθεί από τους ρωσικούς πυραύλους. Ακόμη και αυτός ο αριθμός μπορεί να μην είναι αρκετός, αφού καμία χώρα στον κόσμο δεν δέχτηκε επίθεση με τέτοιο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο Ζελένσκι για το μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων που αντιμετωπίζει η χώρα του.

Η Ισπανία έχει στείλει στο Κίεβο συστήματα αεράμυνας τύπου Aspide και Hawk, η Γαλλία έχει στείλει τα συστήματα Crotale, ενώ παράλληλα η Γερμανία έχει παραδώσει στις ουκρανικές δυνάμεις τα συστήματα αεράμυνας IRIS-T και Skynex.

Φωτογραφία αρχείου Reuters