Ζελένσκι: Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» 2022 από το περιοδικό Time

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ενσάρκωσε την αντίσταση της χώρας του απέναντι στη ρωσική εισβολή, ανακηρύχθηκε το «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2022 από το αμερικανικό περιοδικό Time.

Το Time απέτισε επίσης φόρο τιμής στο «πνεύμα της Ουκρανίας». «Είτε η μάχη για την Ουκρανία προκαλεί ελπίδα είτε φόβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαλύβδωσε τον κόσμο με τρόπο που είχαμε δεκαετίες να δούμε», έγραψε ο αρχισυντάκτης του Time, Έντουαρντ Φέλσενταλ.

Στο δημοσίευμά του, το περιοδικό TIME, περιγράφει πως ακολούθησε τον Ουκρανό πρόεδρο στο ταξίδι του από το Κίεβο προς την πόλη της Χερσώνας, η οποία μόλις είχε απελευθερωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Το περιοδικό εξυμνεί τον ηρωισμό και την αποφασιστικότητα του Ζελένσκι να βρεθεί δίπλα στους Ουκρανούς κατοίκους της πόλης, που πέρασε πολλούς μήνες κατοχής.

«Η ασφάλειά μου ήταν αντίθετη με την επίσκεψη. Δεν μπορούσαν να εγγυηθούν ότι θα με προστατέψουν. Αλλά δεν με ενδιέφερε, ήθελα να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά την διάρκεια του ταξιδιού του με τρένο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επιλέχθηκε ως το «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2022, καθώς έδειξε ηρωισμό απέναντι στη ρωσική εισβολή που κανείς μέχρι τότε δεν περίμενε. «Χρειάζομαι όπλα, όχι μεταφορικό μέσο», είναι η «διάσημη» πλέον απάντηση του Ζελένσκι όταν οι δυτικοί σύμμαχοί του, του πρόσφεραν να τον φυγαδεύσουν από το Κίεβο, καθώς ήταν ο «Νο1 στόχος» της Ρωσίας τις πρώτες μέρες της εισβολής.

Με πληροφορίες από: TIME / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters