OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Προσπαθεί να «ηρεμήσει» τον ουκρανικό λαό μετά τις αντιδράσεις για τον νόμο που περιορίζει τις υπηρεσίες κατά της διαφθοράς

23/07/2025 - 15:31
Ουκρανία - Ζελένσκι

REUTERS/Roman Baluk

Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε σήμερα, Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025, να παρουσιάσει γρήγορα ένα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς μετά τις πρώτες διαδηλώσεις στη διάρκεια του πολέμου και τις σπάνιες επικρίσεις από Ευρωπαίους συμμάχους για τον νόμο που περιορίζει την ανεξαρτησία υπηρεσιών κατά της διαφθοράς.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν σήμερα το Κίεβο να αποσύρει τον νόμο, τον οποίο υπέγραψε ο Ζελένσκι στη διάρκεια της νύχτας. Πέρασε βιαστικά από το Κοινοβούλιο χθες, Τρίτη, μία ημέρα αφότου oι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν δύο αξιωματούχους κατά της διαφθοράς για διασυνδέσεις με τη Ρωσία.

Στο νυχτερινό τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ζελένσκι είπε πως οι υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς – μια υπηρεσία που διενεργεί έρευνες γνωστή ως NABU (Εθνικό Γραφείο κατά της Διαφθοράς) και το Ειδικό Εισαγγελικό Γραφείο κατά της Διαφθοράς γνωστό ως SAPO – θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν πλην «όμως χωρίς οποιαδήποτε ρωσική επιρροή».

«Πρέπει να γίνει σε όλα εκκαθάριση», είπε.

Στη διάρκεια του πρωινού, ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με αξιωματούχους περιλαμβανομένων των επικεφαλής των NABU και SAPO και είπε ότι θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς εντός δύο εβδομάδων.

I gathered all heads of Ukraine’s law enforcement and anti-corruption agencies, along with the Prosecutor General. It was a much-needed meeting — a frank and constructive conversation that truly helps. We all share a common enemy: the Russian occupiers. And defending the… pic.twitter.com/GNIA585mGR

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 23, 2025

«Ακούμε την κοινωνία», έγραψε στην εφαρμογή Telegram. «Έχουμε όλοι έναν κοινό εχθρό — τους Ρώσους κατακτητές, και η προστασία του ουκρανικού κράτους απαιτεί επαρκή ισχύ των συστημάτων επιβολής του νόμου και κατά της διαφθοράς, και ως εκ τούτου ένα πραγματικό αίσθημα δικαιοσύνης».

«Παράλογη» η απόφαση Ζελένσκι

Ο νόμος οδήγησε μερικούς από τους Ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου να ασκήσουν την πιο σφοδρή κριτική μετά τη ρωσική εισβολή το 2022. Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων αργά χθες βράδυ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, στις πρώτες διαδηλώσεις αυτού του είδους στη διάρκεια του πολέμου.

«Είναι κάτι εντελώς παράλογο εκ μέρους του γραφείου του προέδρου», δήλωσε στο Ρόιτερς η 20χρονη φοιτήτρια στο Κίεβο Σολομίλα Τελισέφσκα. «Αντιβαίνει σε ό,τι πολεμάμε και σε ό,τι αγωνιζόμαστε, ειδικότερα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι επικριτές του νόμου λένε πως η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να περιορίσει το έργο υπηρεσιών κατά της διαφθοράς ώστε να προστατεύσει αξιωματούχους.

Έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες η Ουκρανία θεωρούνταν μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, η καταπολέμηση της διαφθοράς έχει γίνει ο πιο σημαντικός όρος για την κυβέρνηση του Κιέβου ώστε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερα να ενσωματωθεί στη Δύση.

Το θέμα κινδυνεύει να προκαλέσει εχθρότητα με τους πιο πιστούς συμμάχους του Κιέβου σε μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη στιγμή, κατά την οποία προσπαθεί να εξομαλύνει τη σχέση με τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος των οποίων Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει συχνά τον Ζελένσκι.

«Οι θεσμοί κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία είναι κρίσιμης σημασίας στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι της. Ο περιορισμός τους θα ήταν μια σημαντική οπισθοχώρηση», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ σε ανάρτηση στο Χ.

Ο Μπενζαμέν Χαντάντ, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, δήλωσε ότι δεν είναι τόσο αργά να ανακληθεί η απόφαση.

«Κινδυνεύει η χορήγηση δισεκατομμυρίων δυτικής οικονομικής βοήθειας»

Ο Γιάροσλαβ Ζελεζνιάκ, από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Holos, είπε πως μαζί με άλλους βουλευτές θα προτείνουν ένα νομοσχέδιο «ώστε να ανατρέψουν αυτή τη μεγάλη ντροπή που εγκρίθηκε και υπογράφτηκε» και πως θα προσφύγουν επίσης εναντίον του νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο νόμος εγκρίθηκε μία ημέρα αφότου η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας SBU συνέλαβε αξιωματούχο της NABU για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας και άλλον έναν για παράνομες διασυνδέσεις με ρωσικές επιχειρήσεις. Πραγματοποίησε επίσης σαρωτικές έρευνες και συλλήψεις υπαλλήλων της υπηρεσίες για άλλες κατηγορίες, περιλαμβανομένης της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Η NABU δήλωσε πως ακόμα κι αν η ρωσική παρείσφρηση είναι πρόβλημα, τα μέτρα ήταν υπερβολικά, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της αποστολής της. Επενδυτές και το κοινό επικαλούνται σταθερά τη διαφθορά ως μία από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.

Η καταπολέμησή της τίθεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση δισεκατομμυρίων δυτικής οικονομικής βοήθειας. Ουκρανοί πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν πως ο νόμος κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον Ζελένσκι, σε ένα κρίσιμο στάδιο του πολέμου εναντίον της Ρωσίας.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στο μέτωπο που εκτείνεται σε 1.000 και πλέον χιλιόμετρα. Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται αργά στα ανατολικά και ενέτειναν τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Η προσδοκία για ένα ευρωπαϊκό μέλλον είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να διατηρηθεί η πολεμική προσπάθεια», δήλωσε ο Βαλέρι Πέκαρ, ένας αναλυτής με έδρα το Κίεβο: «Μόνο η δημοκρατία και η ευρωπαϊκή επιλογή μιας δίνουν μια πιθανότητα να νικήσουμε», έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙΔΙΑΦΘΟΡΑΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

Ισραήλ - Λίβανος - Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

26/03/2026 - 09:22
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

26/03/2026 - 09:01
Ισραήλ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

26/03/2026 - 08:53

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

Top News

Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινάει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γιώργος Τσαγκαράκης: Της άλλαξαν τα κοσμήματα με ψεύτικα και είδε τα αυθεντικά να πωλούνται on air σε δημοπρασία της γκαλερί

Ταξίδι με το κατοικίδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τι αλλάζει από 22 Απριλίου 2026

Αγγελική Ηλιάδη για την αδερφή του Μπάμπη Λαζαρίδη: Οι γυναίκες είμαστε πάντα ενωμένες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert