Ένας ναύαρχος γράφει για την συγκέντρωση των στρατιωτικών και ζητά ψυχραιμία

Ένας  απόστρατος ναύαρχος ο Στέλιος Φενέκος εξέφρασε μέσω δύο κειμένων του στο facebook τις απόψεις του για την συγκέντρωση που ετοιμάζουν οι στρατιωτικοί την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά και για τις αντιπαραθέσεις που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ αποστράτων.

Η άποψή του για τη συγκέντρωση:

«Αν και συμφωνώ γενικά με την αγωνιστική διάθεση που πρέπει να δείχνουν όλοι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν το δίκιο τους όταν αδικούνται, εν τούτοις πιστεύω ότι η συγκέντρωση έτσι όπως σχεδιάζεται, δεν θα επιτύχει τους σκοπούς της.
Και ας ξεκινήσουμε από αυτό ακριβώς.
Ποιος είναι ο σκοπός της συγκέντρωσης και ποίοι οι επί μέρους στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν;
Συνήθως οι συγκεντρώσεις αυτής της μορφής καταλήγουν στην έκφραση των αιτημάτων με ένα ψήφισμα που παραδίδεται σε κάποιον εκπρόσωπο του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος δεν κάνει την τιμή σε κανένα να εμφανιστεί, πόσο μάλλον να συνδιαλλαγεί.
Εάν δε οι αγωνιστικές δράσεις ενταθούν, ενδεχόμενα καταλήγουν σε σπρωξίματα, μικροξυλοδαρμούς, φωνές αγανάκτησης, άντε και επιβάρυνση της κυκλοφορίας για μερικές ώρες, με περισσότερο χαμένη την αξιοπρέπεια των αγωνιστών διαδηλωτών που υπέστησαν τις βιαιοπραγίες των δυνάμεων καταστολής. Βέβαια ενδεχόμενα να μην συμβεί τίποτε τέτοιο, δεδομένης της υποστήριξης στα αιτήματα και των Σωμάτων Ασφαλείας. Απλά εξετάζω το χειρότερο σενάριο ώστε να μπορούμε να φανταστούμε στοιχειωδώς, εάν το εγχείρημα έχει πιθανότητες επιτυχίας ή όχι.
Δεδομένης δε της απειρίας όλων των στρατιωτικών, σε εκδηλώσεις τέτοιας μορφής και της έμφυτης συστολής που έχουν στο να δημιουργούν φασαρίες και προβλήματα στη ζωή των συμπολιτών μας, μάλλον η κινητοποίηση θα καταλήξει σε μία γραφική εκδήλωση των ‘’Ένστολων’’, έτσι απλά, και των απόστρατων, που το ενδιαφέρον για τα ΜΜΕ εξαντλείται στο ότι ‘’δεν μας έχουν συνηθίσει να δρουν έτσι και είναι γραφικά ενδιαφέρον’’, χωρίς να μπουν στην ουσία των αιτημάτων.
Θα τολμούσα να πω ότι κάποιοι θα το προέβαλλαν χαιρέκακα και αρνητικά, π.χ. ‘’οι στρατιωτικοί που είχαν καλομάθει τώρα διαμαρτύρονται. Ας δουν κι αυτοί τι σημαίνει να σου μειώνουν το εισόδημα’’.
Κανείς δεν θα ασχοληθεί με αριθμούς, εργασιακές δυσκολίες, κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας κλπ.
Εκτιμώ συνεπώς ότι η όλη εκδήλωση έχει σχεδιασθεί συναισθηματικά, ατελώς, χωρίς συγκεκριμένους σκοπούς και προετοιμασία συγκεκριμένων δράσεων, που να επιτυγχάνουν τους στόχους.
Στρατιωτικοί είμαστε! Σκεφθείτε στρατηγικά και επιχειρησιακά και γίνεται αμέσως φανερή η έλλειψη κατάλληλου σχεδιασμού και συνέργιας δράσεων.
Θα πρότεινα λοιπόν όσο είναι καιρός, να συσταθεί επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού, που θα εξετάσει και θα αποφασίσει τους σκοπούς, τα μέσα, τις δράσεις και τους επί μέρους στόχους. Όλα αυτά είναι δυνατόν να μην έχουν οπωσδήποτε την μορφή των παραδοσιακών κινητοποιήσεων στο δρόμο, αλλά να συντίθενται από ένα πιο σοφιστικέ αλλά συνάμα αποτελεσματικό ‘’πακέτο’’ δράσεων και συνεργειών που θα επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα μας, αλλά αντιθέτως τονίζοντας έξυπνα και δυναμικά αυτό που ακριβώς είμαστε. ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ,
ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ, πλην όμως ΑΡΙΣΤΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ,
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΙΣΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ,
ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ.

Το πεδίο αντιπαράθεσης δεν είναι το πεζοδρόμιο, αν δεν είμαστε γνώστες του και έτοιμοι να απαρνηθούμε τις αξίες μας (όπως έχουμε ανδρωθεί).
Το πεδίο αντιπαράθεσης είναι μεν αγωνιστικό, αλλά σε επίπεδο συμβολισμού και έξυπνης προβολής ισχύος.
Σας θυμίζω ότι ιστορικά, οι ‘’μαύρες πέτρες’’ και το ‘’ανάθεμα’’, είχαν πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα από οιαδήποτε δυναμική σύγκρουση.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ, ΣΚΕΨΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ».

Και για τις Ενώσεις Αποστράτων υποστηρίζει:

«Παρακολουθώ μέρες τωρα τον καταστροφικό διάλογο που γίνεται για τις ενώσεις αποστράτων.
Και λέω καταστροφικό γιατί αναγνωρίζοντας την αυτονομία κάθε ένωσης, θεωρώ ότι θα έπρεπε να πάμε σε σύνθεση και όχι σε περαιτέρω διάσπαση. Και η διάσπαση αυτή που γίνεται εδω είναι πολύ πιο καταστροφική από την φυσική. Είναι ιδεολογική, που έχει πάρει τον χείριστο δρόμο των προσωπικών επικρίσεων και προσβολών.
Επειδή λοιπόν όλοι μας θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε αυτό που υπήρξαμε, αξιωματικοί του Π.Ν με ήθος αξιοπρέπεια, ορθολογισμό και αγάπη για το ΠΝ και την πατρίδα μας, καλό είναι να σταματήσουμε προσωπικές επιθέσεις και να ψάξουμε να βρούμε κοινό πεδίο έκφρασης, τουλάχιστον σε αυτά που συμφωνούμε.
Μόνο έτσι θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας, εαν είναι δίκαιες, θα εκπροισωπήσουμε δυναμικά όλους που συντάσσονται, θα μας αποδεχθούν οι νεώτεροι (οι νέοι εν ενεργεία), και θα δημιουργήσουμε ενα ισχυρό φορέα έκφρασης, έστω και αν συντίθεται από ξεχωριστές οντότητες. Ας κατεβάσουμε λοιπόν όλοι τους τόνους και ας πάμε στο ορθολογικό και ουσιαστικό μέρος της συζήτησης , να βρουμε δηλαδή αυτά που συμφωνούμε, ώστε να υπάρξει ισχυρή ενιαία φωνή».