«Γιατί δεν μίλαγαν όταν ήταν εν ενεργεία , οι απόστρατοι»; Μερικές απαντήσεις…

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι επιστολές των ναυάρχων προς την ηγεσία του ΥΕΘΑ και την κυβέρνηση είναι συγκλονιστικές. Μπορεί να δυσαρεστούν τους κυβερνώντες ,να τους φέρνουν σε δύσκολη και άβολη θέση αλλά το περιεχόμενό τους ουδείς μπορεί επί της ουσίας να το αμφισβητήσει.

Όσοι θέλουν να ασκήσουν κριτική ένα επιχείρημα ανακυκλώνουν: γιατί μιλάνε τώρα που είναι απόστρατοι και δεν μιλούσαν όσο ήταν εν ενεργεία.

Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μερικές απαντήσεις και όπως πάντα θα αναμένουμε τα σχόλιά σας:

•ποιος είναι βέβαιος ότι όλοι οι κάποιοι από τους ναυάρχους που μίλησαν τώρα ,δεν είχαν πει τις απόψεις τους στους ανωτέρους τους;

•ο άλλος δρόμος που είχαν ήταν η δημόσια τοποθέτηση και η παραίτηση. Έγινε κι αυτό για να μην ξεχνιόμαστε. Γιατί ξεχνιόμαστε…

•ο ναύαρχος Γρηγόρης Δεμέστιχας μαζί με όλο το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο και τους Αντιστράτηγους δεν είχαν παραιτηθεί εκφράζοντας τις διαφωνίες τους με τις επιλογές της κυβέρνησης; Μπορεί κάποιοι ελάχιστοι να είχαν και “κομματικά ελατήρια” αλλά αυτό δεν μειώνει την ουσία της κίνησης. Ο Γ.Δεμέστιχας θα μπορούσε τότε να σιωπήσει και να γίνει Αρχηγός. Διαφώνησε,μίλησε, έφυγε.

•ο αείμνηστος Γ.Θεοδωρουλάκης. Διαφώνησε ,παραιτήθηκε.

•πρόσφατα, ο Κ.Ζιαζιάς, Α/ΓΕΣ. Δεν δέχτηκε παρεμβάσεις, έφυγε.

•ακόμη και πιο “χαμηλά”. Αξιωματικοί οι οποίοι δεν ανέχτηκαν τις χυδαίες παρεμβάσεις στη δουλειά τους ή την υποτίμηση των στρατιωτικών προτίμησαν τη παραίτηση.

Όμως όσοι ζητάμε τώρα από τους απόστρατους να μίλαγαν και ως εν ενεργεία, μήπως είμαστε οι ίδιοι που όταν κάποιος τόλμησε να το κάνει τον χαρακτηρίζαμε αμέσως…επίδοξο πραξικοπηματία, κινηματία, αντιδημοκράτη ,λέγαμε και γράφαμε ότι αποσταθεροποιεί το πολίτευμα , θυμίζαμε γρήγορα,γρήγορα τη χούντα κι άλλα τέτοια …όμορφα. Γράφω εμείς ,γιατί οι δημοσιογράφοι δεν εξαιρούνται απ΄ αυτή τη πραγματικότητα. Αντιθέτως…

Πως λοιπόν θα μιλούσαν; Ήταν τόσο απλό; Όχι, δεν ήταν.

Ασφαλώς δεν πρέπει να “αθωώνονται” από τις ευθύνες τους και οι αξιωματικοί. Ναι , έβλεπαν και πολλές φορές σιωπούσαν παραδομένοι στην παρακμή της χώρας. Αλλά δεν μπορεί να είναι σοβαρό επιχείρημα απαξίωσης των όσων λένε τώρα αξιοσέβαστοι απόστρατοι, ότι δεν τους ακούγαμε όταν ήταν απόστρατοι.