Και η άλλη άποψη: «Αποστασία» έγινε στο μέτωπο των στρατιωτικών»

Του Αναστασίου Φαραντάτου*
Σχη ε.α.

Οι απόψεις που εκθέτω είναι προσωπικές και δεν έχουν καμμία σχέση με το τι ενδεχομένως πιστεύουν τα μέλη της Κίνησης στην οποία ανήκω, πολύ δε περισσότερο δεν ομιλώ εξ ονόματος του ΔΣ, του οποίου είμαι μέλος. Αυτά για να προλάβω τους καλοθελητές.

Είναι γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των αποστράτων, στις οποίες συμμετείχε και  ΝΠΙΔ ε.ε. στελεχών, τον Μάρτιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προβλημάτισαν λόγω του όγκου τους, κάποιους υψηλά ιστάμενους. 

           
Είναι βέβαιο ότι η επιτυχία των συγκεντρώσεων οφειλόταν σε τρεις κυρίως παράγοντες: 

                         α. Στην οικονομική στήριξη των θεσμικών ενώσεων,
                         β. Στον ενθουσιασμό και δραστηριοποίηση των ΝΠΙΔ,
                         γ. Στην αγανάκτηση ακόμη και συναδέλφων, που μέχρι τότε ουδόλως είχαν ασχοληθεί με διεκδικήσεις κλπ.

             
Στις κινητοποιήσεις αυτές υπήρξε ενωτικό πνεύμα και μέγιστη συσπείρωση για τα μέχρι τότε δεδομένα.

           
Τον σχεδιασμό και συντονισμό των ενεργειών, όλοι οι συμμετέχοντες φορείς τον έχουν αναθέσει στο Συντονιστικό Όργανο Δράσεων (ΣΟΔ), στο οποίο συμμετείχαν ισότιμα όλοι. Το ΣΟΔ όμως, λόγω του μεγάλου αριθμού εκπροσώπων, για να είναι εύκαμπτο και να μπορεί να συνεδριάζει και να αποφασίζει γρήγορα, συγκρότησε ένα εκτελεστικό όργανο μειωμένης συνθέσεως, στο οποίο συμμετείχαν και οι πρωταγωνιστές της πρόσφατης αποστασίας.

           
Είναι λυπηρό να χρησιμοποιείται η τακτική της «μισής αλήθειας» από πρόσωπα που φιλοδοξούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεκδικήσεις των αποστράτων. Κάποια σωματεία, για δικούς τους λόγους και εντελώς ξαφνικά, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την κοινή πορεία και τη συστράτευση και να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό δικό τους Συντονιστικό Όργανο Δράσεων, για το οποίο μάλιστα «φουσκώνουν» ότι ξεκινάει την έντιμη πορεία του! Φυσικά ο καθένας έχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής και έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Δεν πρόκειται όμως για κανέναν «εμφύλιο», όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε, αλλά για πογκρόμ, όπου οι λίγοι απαιτούν να αποφασίζουν για τους πολλούς, όπου οι λίγοι δεν αρκούνται σε μια έντιμη αποχώρηση, αλλά πραξικοπηματικά θέλουν να εκδιώξουν τους πολλούς εκτός συντονιστικού οργάνου, χρησιμοποιώντας ανόητες προφάσεις του τύπου «έθεσαν εαυτόν εκτός ΣΟΔ»!! Οποία δημοκρατική ευαισθησία! Οποία υποκρισία!

Και οι μάσκες έπεσαν! Και για να γίνει η διάσπαση πιο εύπεπτη θα έπρεπε να βρεθεί ένα έρεισμα, μια δικαιολογία, μια αφορμή, πάνω στην οποία να μπορούσαν να αποδείξουν ότι «νομιμοποιούνται»! Και έτσι άρχισε υπό μορφήν τελεσιγράφου η αποστολή προσκλήσεων προς τα ΝΠΙΔ για στήριξη στους «διωκόμενους ε.ε. συναδέλφους». Το τελεσίγραφο έλεγε εν ολίγοις «ή υπογράφετε κοινό κείμενο στήριξης που εκπονήσαμε εμείς (χωρίς κανέναν προηγηθέντα διάλογο) ή αποχωρούμε και κάνουμε δικό μας ΣΟΔ» και μάλιστα τα χρονικά περιθώρια ήταν λίγες μόνον ώρες. Τόσο δημοκρατικά! Αποφασίσαμε και διατάζουμε!

           
Ενδεχομένως κάποιοι να θεωρούν ότι τα σωματεία, οι σύλλογοι κλπ λειτουργούν με ένα-δύο άτομα και δικαίωμά τους να το κάνουν, αφού απολαύουν της ανοχής των μελών τους. Άλλα όμως σωματεία, τα ΔΣ των οποίων τιμούν τα μέλη τους και αντιμετωπίζουν τα θέματα όχι «καφενειακά» ούτε «ιδιοκτησιακά» αλλά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χρειάζονται χρόνο για να συνέλθουν σε σώμα, να συζητήσουν και τελικά να αποφασίσουν. Εκτός φυσικά αν πρόκειται για πολύ σοβαρή επείγουσα κατάσταση, που απαιτεί άμεση αντίδραση ή θεραπεία και κάτι τέτοιο δεν είχαμε στην περίπτωση της ευαγγελιζόμενης «στήριξης».

              
Αλλά γιά να δούμε! Για ποια στήριξη τελικά μιλάμε;

           
Αν μιλάμε για στήριξη στο θέμα της «στολής στον δρόμο» η Α.Κί.Σ. έχει προ πολλού ανακοινώσει τη στήριξή της με την ανακοίνωσή της υπ. αρ. 06/27 Σεπ 12 όπου έλεγε: «Αν και οι διαδηλώσεις των εν ενεργεία συναδέλφων μας, για διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων τους, εν στολή, δεν μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, είμαστε εκ των πραγμάτων πλέον αναγκασμένοι να αφήσουμε τους όποιους ενδοιασμούς μας, στο θέμα «της στολής στο δρόμο» και να συμπαρασταθούμε στους εν ενεργεία συναδέλφους μας και να ενώσουμε την φωνή μας στον κοινό αγώνα. Άλλωστε οι πραγματικοί υπεύθυνοι, που έσπρωξαν με τις παραλείψεις τους, τους συναδέλφους μας στους δρόμους και μάλιστα εν στολή, πρέπει να αναζητηθούν πολύ ψηλότερα».

           
Αν μιλάμε για στήριξη σε κάποια άλλη δίωξη ε.ε. στελεχών, γιά να δούμε, τι είδους δίωξη είναι αυτή! ποινική; πειθαρχικός έλεγχος; επιβλήθηκαν ποινές; από ποιόν, σε ποιους και γιατί; πότε; Εν ολίγοις κληθήκαμε να στηρίξουμε κάτι για το οποίο έχουμε παντελή άγνοια. Μάλλον η διαφάνεια, η ενημέρωση και ο διάλογος είναι λέξεις που απουσιάζουν όχι μόνο από το λεξικό αλλά και από τη συνείδηση κάποιων τιμητών του «ακηδεμόνευτου αγώνα» (sic).

           
Όσον αφορά στο ΣΟΔ, πριν πραγματοποιηθεί η μεγαλειώδης συγκέντρωση της Αθήνας, κάποιοι συμμετέχοντες, μεταφέροντας τις απόψεις των ΔΣ τους, είχαν υπεύθυνα  και με σαφήνεια τοποθετηθεί ότι δεν θα παρείχαν στήριξη σε ε.ε. σε περίπτωση έγκλησής τους από τον Α/ΓΕΕΘΑ για το θέμα της στολής. Φυσικά αυτό δεν απετέλεσε σε καμμία περίπτωση αιτία διάσπασης, αφού ο επιδιωκόμενος σκοπός ήταν άλλος.

           
Αλλά και το κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμενο ΝΠΙΔ , που διεκδικεί την εκπροσώπηση των ε.ε. στελεχών, ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΞΕ το θέμα της στολής των μελών του, αφού έδινε σαφέστατη οδηγία στα μέλη του να «κατέβουν με ή χωρίς στολή» και το άφηνε στην κρίση του κάθε μέλους του!!! Οπότε για ποια στήριξη μιλάμε; Όταν οι ίδιοι δεν στηρίζουν τον εαυτόν τους!!! Βέβαια, θα πει κάποιος, που γνωρίζει σε βάθος τα πράγματα, ότι αν το ΝΠΙΔ, που έχει ως μέλη του ε.ε. στελέχη, έδινε σαφή οδηγία περί «ένστολης διαμαρτυρίας» απαιτώντας από τα μέλη του να κατέβουν στην Κλαυθμώνος με στολή, θα εκτίθετο ανεπανόρθωτα αφού οι ίδιοι 10-15 θα ήταν παρόντες, αποδεικνύοντας έτσι την πενία αυτού του σωματείου σε αριθμό μελών!! Τώρα έχει τη δυνατότητα να λέει «ήμασταν χιλιάδες ε.ε.» αλλά μόνον 10-15 με στολή και οι υπόλοιποι με πολιτικά. Αστειότητες για να μην πω γελοιότητες!

           
Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι όταν ένας αξιωματικός ή υπαξιωματικός των ΕΔ ορθώνει το ανάστημά του για τις ιδέες του, αναγκαζόμενος από τις συνθήκες να παραβεί διαταγές των προϊσταμένων του, δεν μεμψιμοιρεί ούτε εκλιπαρεί για στήριξη, αλλά με ψηλά το κεφάλι και αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών του αντιμετωπίζει τις πειθαρχικές κυρώσεις. Αυτό εξ άλλου είναι το νόημα και η αξία  του ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ και σε αυτόν τον κώδικα τιμής έχουν εκπαιδευθεί γενεές αξιωματικών και υπαξιωματικών. Και είμαι σίγουρος ότι ε.ε. στελέχη που είναι μέλη συγκεκριμένου ΝΠΙΔ και που πιθανόν να έχουν ήδη τιμωρηθεί, εφάρμοσαν αυτόν τον κώδικα με ψηλά το κεφάλι και τους αξίζουν συγχαρητήρια!

           
Τα υπόλοιπα αποτελούν μια καλοσχεδιασμένη αλλά κακήν κακώς εκτελεσμένη αποστασία, για την οποία ο κάθε ε.ε και ε.α. συνάδελφος αντιλαμβάνεται ποιους σκοπούς εξυπηρετεί.

ΥΓ. Προσωπικά έχω τρεις συγγενείς, πολλούς συμμαθητές και αμέτρητους φίλους μου ε.ε. αξιωματικούς και υπαξιωματικούς στις ΕΔ, που δεν είναι μέλη κανενός ΝΠΙΔ. Πιστεύετε ότι δεν τους στηρίζω; Εδώ γελάμε.

*ΑΚΙΣ