ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στους απόστρατους – Το κλίμα αισιοδοξίας και τα ερωτήματα που προκαλεί

Κλίμα αισιοδοξίας και «μαχητικότητας» μεταδίδουν πηγές από το ΥΠΕΘΑ για τις περικοπές των συντάξεων των αποστράτων. Από το επιτελείο Αβραμόπουλου λένε ότι «γίνεται μάχη» για την έκβαση της οποίας δηλώνουν αισιόδοξοι.

Όμως ποια είναι η μάχη και ποιος ο στόχος;

Σύμφωνα με διαρροές που έχουν γίνει στον κυριακάτικο Τύπο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προτείνει περικοπή εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 125 εκατομμύρια ευρώ ώστε να μην χρειαστεί νέα περικοπή συντάξεων.

Το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη αλλά δεν μπορεί κανείς να ξεχνά ότι θα πρόκειται για μια «νίκη» πάνω σ΄ ένα πεδίο μάχης που οι απώλειες πλεον είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες ακόμη κι αν δεν επιβληθούν οι σχεδιαζόμενες περικοπές.

Το δεύτερο ερώτημα είναι από που θα βρεθούν οι περικοπές στα εξοπλιστικά τα οποία δεν είναι εξοπλιστικά πια αλλά…ρεκτιφιέ του υπάρχοντος οπλοστασίου.

Όπως και να’ χει η λογική λέει ότι όλη αυτή η φημολογία δεν μπορεί να μην έχει κάποια βάση αφού αν αποδειχτεί ένας απλός επικοινωνιακός ελιγμός θα είναι προφανώς καταστροφικός για όσους τον έκαναν. Φαίνεται ότι κάτι έχει εξασφαλιστεί στις διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς.

Αλλά επαλαμβάνουμε ότι κανείς δεν θα πρέπει να «πανηγυρίζει» που δεν δόθηκε η χαριστική βολή στον κρόταφο σ΄ έναν ετοιμοθάνατο.