ΠΟΕΣ: Ερωτήματα για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ φαρμακεία

Ερωτήματα σχετικά με τον αν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ληφθεί πρόνοια για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διατυπώνει η ΠΟΕΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών).

Συγκεκριμένα η ΠΟΕΣ εκφράζει τους έντονους προβληματισμούς της για το κατά πόσον εξασφαλίζεται αυτή η δυνατότητα από τον ν.5018/2023 και διερωτάται αν και γιατί δεν αξιοποιήθηκε η αντίστοιχη εμπειρία με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Απευθυνόμενη στους υπουργούς Υγείας και Εθνικής Άμυνας, η ΠΟΕΣ  σημειώνει πως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των στρατιωτικών βασίζεται στο (α) σχετικό [σ.σ. οι παραπομπές βρίσκονται στο τέλος του κειμένου], το οποίο κατ’ επανάληψη έχει διαπιστωθεί ότι χρήζει επικαιροποίησης.

Εντούτοις, με τη λιτή διατύπωση του άρθρου 21 του (ε) ομοίου, έχει καλλιεργηθεί στις Ελληνίδες και τους Έλληνες στρατιωτικούς η εντύπωση ότι προσεχώς θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Όμως – πάντα κατά την ΠΟΕΣ:

Κατόπιν των ανωτέρω η ΠΟΕΣ διατυπώνει τα εξής ερωτήματα:

α. Έχει δρομολογηθεί η δημοσίευση της αναγκαίας ΚΥΑ για να ξεκινήσει εν λόγω παροχή υπηρεσιών προς τα στελέχη των ΕΔ και πότε πρόκειται να δημοσιευθεί;

β. Έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη των δαπανών ή θα βρεθούμε πάλι προ του γνωστού πινγκ πονγκ περί (αν)αρμοδιότητος;

γ. Έχουν σχεδιαστεί οι απαιτούμενες διαδικασίες για τον όλο μηχανισμό εξυπηρέτησης των στελεχών των ΕΔ;

δ. Λαμβανομένων υπόψιν των ιδιαιτεροτήτων του (α) ομοίου στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ποιοι είναι οι όροι και προϋποθέσεις που αναμένεται να καθοριστούν κατόπιν εισηγήσεως του ΔΣ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και γιατί αυτό δεν έγινε κατά το αρχικό στάδιο, πριν την ψήφιση του εν λόγω άρθρου;

Σχετικές παραπομπές:

α. ΠΔ 432/1983 (ΦΕΚ Α΄ 16, « Υγειονομική Περίθαλψη των Στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και των μελών της οικογενείας τους»)
β. Ν. 4504/2017 (ΦΕΚ Α΄ 184, «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις»)
γ. Ν.4676/2020 (ΦΕΚ Α΄ 67, «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και λοιπές διατάξεις.»)
δ. ΥΑ ΕΑΛΕ/Γ.Π. 50108/2020 (ΦΕΚ Β΄ 5006, «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων παραλαβής από τον ΕΟΠΥΥ, επεξεργασίας και εξόφλησης λογαριασμών φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, για τα στελέχη Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής»)
ε. Ν.5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25, «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις»)