Ποιοι ζητάνε πάγωμα της συζήτησης για νέο μισθολόγιο από τον Παναγιωτόπουλο

Θέμα εκπροσώπησης των Ενώσεων Αποστράτων που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή εκτός των τριών “θεσμικών” θέτει η ΑΝΕΑΕΔ με επιστολή της προς τον ΥΕΘΑ. Και ζητά να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΥΕΘΑ ώστε για ένα χρόνο τουλάχιστον να “παγώσει” οποιαδήποτε συζήτηση για νέο μισθολόγιο.

Η επιστολή της ΑΝΕΑΕΔ:

Αξιωματικοί όλων των Κλάδων και μέλη των θεσμικά κατοχυρωμένων Ενώσεων των Αποστράτων Αξιωματικών.

Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ουδείς φορέας εκπροσώπησης αποστράτων ΝΠΙΔ έχει δεχθεί σχετική πρόκληση, αλλά και δεν έχουμε υπόψη έγγραφο του ΥΕΘΑ, δια του οποίου ορίζονται ως μέλη της υπόψη επιτροπής, απόστρατοι. Παράλληλα, δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως εκπρόσωποι των εν ενεργεία Στελεχών, Αξιωματικοί που συμμετέχουν στην εν λόγω επιτροπή, ως υπηρεσιακοί παράγοντες ή Επιτελείς, ενώ απουσιάζουν ηχηρά, επίσημοι
συνδικαλιστικοί φορείς ή φορείς εκπροσώπησης εν ενεργεία Στελεχών των Ε.Δ., του Λ.Σ.– Ελ.Ακτ. και της ΕΛ.ΑΣ. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε:

 Ποιες κατά την άποψή σας είναι οι «θεσμικά κατοχυρωμένες» Ενώσεις Αποστράτων και ποια η νομική ερμηνεία ή ορισμός του συγκεκριμένου όρου που
χρησιμοποιείτε.
 Αν στον ως άνω όρο συμπεριλαμβάνονται και οι ΝΠΙΔ φορείς εκπροσώπησης αποστράτων στελεχών των Ε.Δ. και αν όχι με ποια αιτιολογία τους αποκλείετε από το διάλογο.
 Με ποιο έγγραφο του ΥΕΘΑ έχουν ορισθεί τα μέλη των Ενώσεων στις οποίες αναφέρεσθε και ποια είναι αυτά.
 Με ποια λογική και αιτιολογία δεν συμμετέχουν στην ως άνω επιτροπή και εκπρόσωποι των επίσης κατά νόμο και επίσης θεσμικά κατοχυρωμένων φορέων εκπροσώπησης των Ε.Δ., του Λ.Σ.– Ελ. Ακτ. και της ΕΛ.ΑΣ.

Επειδή η πολιτική του αποκλεισμού βασικών και θεσμικών κοινωνικών εταίρων που ακολουθείτε κε Υπουργέ, επί ενός ιδιαίτατα σοβαρού θέματος, κάτω από τις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες, μόνο σε σκέψεις περί προσπάθειάς σας για διασπορά αντιπαλότητας μπορεί να οδηγήσει, εμείς δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε.

Υποχρεούμαστε όμως να καταθέσουμε την πρότασή μας επισήμως και προς κάθε κατεύθυνση.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, η οποιαδήποτε συζήτηση, για οποιαδήποτε αλλαγή στη δομή και λειτουργία του τρέχοντος μισθολογίου, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι άλμα στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο. Κατά συνέπεια, η μόνη ορθή επιλογή που έχετε εσείς, ως αρμόδιος επί της Άμυνας Υπουργός, είναι να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία σε κυβερνητικό επίπεδο, για την αναστολή οποιασδήποτε συζήτησης περί νέου μισθολογίου, ως κενής περιεχομένου,
τουλάχιστον για μία τριετία και εφόσον οι συνθήκες είναι καλύτερες τότε. Η πρότασή μας αυτή στηρίζεται στους παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενους λόγους:

 Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο από εκλεκτούς συναδέλφους, (ανεξάρτητα αν το ΓΛΚ, δύσκολα θα το αποδεχθεί, για ευνόητους λόγους), ότι η δημοσιονομική εξοικονόμηση που προβλέπει το ψηφισθέν από την Ελληνική Βουλή,επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ΜΠΔΣ), από τις αποδοχές των «ενστόλων» και από τις συντάξιμες αποδοχές των «στρατιωτικών συνταξιούχων», για την περίοδο 2013-2016, έχει υπερκαλυφθεί, ΜΟΝΟ από τις περικοπές που υπέστη το εν λόγω μισθολόγιο, βάσει των προβλέψεων της υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012, οι οποίες είχαν αναδρομική εφαρμογή από 1-8-2012. Κατά συνέπεια και από δημοσιονομικής πλευράς, μόνο για αυξήσεις μπορούμε να συζητάμε, οι οποίες όμως μπορούν να γίνουν άμεσα και με το τρέχον μισθολόγιο.

 Είναι πανθομολογούμενο ότι οι μισθοί των εν ενεργεία στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α., παρά τις ειδικές συνθήκες εργασίας και εργασιακών σχέσεων – βίου, είναι σήμερα ήδη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, τόσο απόλυτα, όσο και σχετικά, σε σημείο που για πολλούς να τίθεται θέμα επιβίωσης. Οι δε στρατιωτικές συντάξεις ανθρώπων με 30 έως και 50 συντάξιμα έτη, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από συντάξεις του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου (ΔΕΚΟ και όχι μόνο) και του ΙΚΑ, ανθρώπων, με λιγότερα συντάξιμα έτη και χαμηλότερων εργασιακών και μορφωτικών προσόντων (απόφοιτοι Δημοτικού, τριταξίου Γυμνασίου). Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται δικαιολογία δήθεν ικανοποίησης της κοινής γνώμης για περιστολή συντάξεων των δήθεν υψηλοσυνταξιούχων. Αντιθέτως η αρχή της αναλογικότητας και σε αυτή την περίπτωση, επιτάσσει αυξήσεις.

 Η δήθεν δικαιολογία για δήθεν εξορθολογισμό των λεγομένων «μισθολογικών προαγωγών» είναι προσχηματική, αφού είναι γνωστό, πως αυτές αφορούν σε μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία υφίστανται σε όλα τα μισθολόγια. Η δε συγκέντρωση σε υψηλά καταληκτικά μισθολογικά κλιμάκια, είναι κάτι που παρατηρείται σε όλα τα μισθολόγια. Αν πάλι είναι τόσο ενοχλητικό το ότι μιλάμε για μισθό πχ Συνταγματάρχη και όχι για μισθολογικό κλιμάκιο πχ 20, αυτός δεν είναι λόγος για δημιουργία νέου μισθολογίου. Ενός μισθολογίου που θεωρούμε ότι θα διαταράξει επί τα χείρω, την ελάχιστη δομική και διαρθρωτική ισορροπία των μισθολογικών κατανομών, που παρέχει το υφιστάμενο μισθολόγιο.

Πιστεύουμε κε Υπουργέ, πως έχετε τη δυνατότητα για την ουσιαστική παρέμβασή σας σε κυβερνητικό επίπεδο, ώστε να αναδειχθούν οι αιτιάσεις μας και να μην οδηγηθούν πιο βαθειά στην απόγνωση περί τις 250.000 οικογένειες. Αν δεν την έχετε, ας μην είστε εσείς αυτός που λόγω αρμοδιοτήτων, θα χρεωθείτε την αρνητική επίδραση που θα έχουν αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά και δραματικά το σημαντικότερο πολλαπλασιαστή Δυνάμεων, στην ύψιστη υπόθεση της εθνικής μας κυριαρχίας και περηφάνιας.