Συντάξεις: Τι αλλάζει στις επικουρικές για τους ασφαλισμένους

Μία νέα εποχή ξημερώνει για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με την υιοθέτηση από την 1η Ιανουαρίου του 2022 του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τους νέους ασφαλισμένους σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες με αφορμή την παρουσίαση του νέου συστήματος από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου, υπάρχουν πολλά νέα στοιχεία που θα λειτουργήσουν υπέρ των εργαζομένων.

Παράλληλα η κυβέρνηση, μέσω των δύο αξιωματούχων, ανέλαβε δύο βασικές δεσμεύσεις. Η πρώτη αφορά τους νυν ασφαλισμένους που θα συνεχίσουν με το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα και η άλλη τους νέους.

Για την πρώτη κατηγορία το κράτος εγγυάται το ύψος της σύνταξης και σημειώνεται ότι δεν θα επηρεασθεί στο ελάχιστο το ύψος των παροχών. Αντιθέτως, όπως τονίστηκε υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει και μικρή αύξηση. Η δεύτερη δέσμευση αφορά τους νέους ασφαλισμένους στο νέο ταμείο για τους οποίους το σύστημα θα εγγυάται κατ’ ελάχιστο την επιστροφή των εισφορών που έδωσαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος:

Παραδείγματα συντάξεων:

  1. Εργαζόμενος ιδιωτικού τομέα αμειβόμενος με τον μισθό 1.500 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης.
  1. Εργαζόμενος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, 650 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία αρχείου Intime News