170η Στρατιωτική Επιτροπή ΝΑΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Στρατηγός Knud Bartels στην 170η συνάντηση της επιτροπής αναφέρθηκε στο μέλλον των ΝατοΪκών Δυνάμεων όπως και την φετινή Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία.

Όπως δήλωσε ο στρατηγός ο ρόλος της επιτροπής ειναι να παρέχει έγκειρες και αξιοπιστες στρατιωτικες πληροφορίες στους πολιτικούς και ανέφερε οτι η σημασία των επόμενων ημερών στα πλάισια της συνόδου θα έχουν επιπρόσθετη σημασία για την δύσκολη χρονιά που έρχεται και ως εκ τούτου οριοθέτησε τους 3 σημαντικότερους τομείς για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν :

«Πρώτον, πρέπει να συνεχίσουμε με επιτυχία τις τρέχουσες επιχειρήσεις, στο Αφγανιστάν , στο Κοσσυφοπέδιο και τις θαλάσσιες αποστολές του ΝΑΤΟ – με δεδομένη τη σημερινή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια δεν ήρθε η ώρα για εφησυχασμό και έλλειψη αποφασιστικότητας.
Δεύτερον, πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή του ΝΑΤΟ Transformation, για να διασφαλίσουμε ότι η Συμμαχία έχει έτοιμες, κατάλληλες και αποτελεσματικές δομές διοίκησης καθώς και τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Φέτος, ειδικότερα , θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση, την κατάρτιση , στις ασκήσεις και στην Αξιολόγηση, καθώς και στην υλοποίηση των βασικών ικανοτήτων που προσδιορίζονται μέσω της Διαδικασίας Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Η επιτυχία μας σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσουμε τη στρατιωτική ισχύ και την αξιοπιστία της Συμμαχίας.
Τέλος, θα πρέπει να βασιστούμε στις καλές εταιρικές σχέσεις που έχουμε δημιουργήσει κατα την διάρκεια επιχειρήσεων για τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας, την επιρροή και το ενδιαφέρον με τα κράτη που εξακολουθούν να αναζητούν μια στρατηγική και λειτουργική σχέση με το ΝΑΤΟ.»

Σε αυτο το σημείο ο στρατηγός Knud αναφέρθηκε στην συμμετοχή της Νέας Ζηλανδίας στην επιχείρηση OCEAN SHIELD, μια αποστολή ενάντια της πειρατείας που λαμβάνει χώρα στον Ινδικό Ωκεανό με την Φρεγάτα HMNZS TE ΜΑΝΑ, απο τις 23 Ιανουαρίου ως παραδειγμα του τύπου των δραστηριωτήτων που επιδιώκει η Συμμαχία.

Μεταξύ άλλων ο Knud αναφέρθηκε στις συνομιλίες με χώρες του Mediterranean Dialogue, την αποστολή στο Αφγανιστάν, θα συζητηθουν τα σχέδια για τη μελλοντική αποστολή, Resolute Support.

Η πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί με το θέμα της KFOR, όπου θα γίνει απολογισμός της πολιτικής και επιχειρησιακής κατάστασης μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο. Θα εξεταστεί μια σειρά κριτηρίων για τις συνθήκες ασφαλείας που θα ενημερώνει κάθε περαιτέρω διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη διαμόρφωση της μελλοντικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο .


ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στην Σύνοδο Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ