Ευρώπη:»Ας συνεργαστούμε τουλάχιστον στην Άμυνα»,λέει Έλληνας ευρωβουλευτής

«Υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, ακόμα και τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες εθνικές ανάγκες ασφάλειας, όπως η Ελλάδα στα ανατολικά της σύνορα, αναζητούν ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις στη βάση της λογικής “lower cost – higher performance” (χαμηλότερο κόστος-μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα)».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης για την έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στον αμυντικό τομέα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας ότι η συνεργασία της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας είναι αναγκαίος αλλά και ανηφορικός μονόδρομος.
 
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η εφαρμογή της αμυντικής συνεργασίας και συνέργειας δεν είναι απλό εγχείρημα «καθώς η άμυνα βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας των κρατών».
 
Τέλος, υποστήριξε τη λογική του «pooling and sharing» (συνεκμετάλλευση και επιμερισμός των ικανοτήτων) ως χρήσιμο μέσο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που θα πρέπει όμως να συνδυαστεί με τις αρχές της διαλειτουργικότητας και της συμπληρωματικότητας μέσων και δυνατοτήτων και βέβαια με τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών.