OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Νέο ευρω-χαστούκι στην Τουρκία για τις έρευνες για φυσικό αέριο και ΑΟΖ

07/12/2011 - 00:39
έρευνες
Share on FacebookShare on Twitter

«Η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί κατηγορηματικά στις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον είναι αναγκαίο, στο Διεθνές Δικαστήριο». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κας Μαριέττας Γιαννάκου σχετικά με την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων κατά της Ελλάδος και της Κύπρου.
 
Συγκεκριμένα, η κα. Γιαννάκου μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας για έναρξη ερευνών σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της νήσου Καστελόριζο, όπως επίσης και την πρόθεση της να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, κάλεσε το Συμβούλιο να πάρει σαφή θέση έναντι των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών μελών της Ένωσης. Στην ερώτηση της η κα. Γιαννάκου ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση επικύρωση από πλευράς Τουρκίας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και ουσιώδες προαπαιτούμενο για την ένταξη κάθε υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, ενώ παράλληλα κάλεσε το Συμβούλιο να απαντήσει σχετικά με την αναγγελθείσα «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και το κατά πόσο συνάδει με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
Το Συμβούλιο στην απάντηση του, αν και αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα δεν έχουν ακόμη συζητηθεί, τονίζει ότι η Τουρκία ως υποψήφια χώρα πρέπει να συμμερίζεται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ορίζονται στις Συνθήκες. Συνεπώς, έχει ουσιώδη σημασία η απερίφραστη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και ο ειρηνικός διακανονισμός των διαφορών.
 
Παράλληλα, δικαιώνοντας πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία στο ζήτημα των συμφωνιών για το φυσικό αέριο, το Συμβούλιο υπεραμύνεται όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Συμβούλιο διαβεβαιώνει στην απάντηση του ότι το ζήτημα των σχέσεων καλής γειτονίας και η ανάγκη ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τη Δημοκρατία της Κύπρου αποτελούν ζητήματα τα οποία η ΕΕ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και θίγει συστηματικά σε όλα τα επίπεδα σχέσεων με την Τουρκία.
 
Σε δηλώσεις της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ τόνισε τα εξής: «Η απάντηση του Συμβουλίου αποτελεί σαφέστατα μια δικαίωση των ελληνικών θέσεων. Τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου είναι αδιαπραγμάτευτα και πλήρως διασφαλισμένα. Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί κατηγορηματικά στις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση διαφορών. Παρόλα αυτά το γεγονός, ότι οι πρόσφατες επιθετικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας  δεν έχουν ακόμη συζητηθεί στο Συμβούλιο, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την εσωτερική του λειτουργία αλλά και το βαθμό έγκαιρης πολιτικής αντίδρασης από πλευράς ΕΕ. Το Συμβούλιο  απέφυγε προς το παρόν να δεσμευθεί με σαφήνεια σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της,  αλλά και να πάρει θέση σχετικά με την αναγγελθείσα «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ελπίζω, ότι όταν τα θέματα αυτά συζητηθούν εκτενώς, το Συμβούλιο, δρώντας πάντοτε σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καταδίκη της ανεύθυνης και επικίνδυνης στάσης της Τουρκίας στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου».
 

 

Tags: ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΚΡΙΣΗΜΕΣΗΑΝΑΤΟΛΗΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Related Posts

NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16
Eurofighter - Γερμανία
ΝΑΤΟ

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

04/12/2025 - 20:29
Ρούτε
ΝΑΤΟ

Ρούτε: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να «σπάσει» το αδιέξοδο στην Ουκρανία – Το μήνυμα του NATO στον Πούτιν

03/12/2025 - 20:04

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Δεν υπάρχει συμφωνία για το Ντονμπάς, λέει ο Ζελένσκι – «Αναζητούμε την απάντηση σε ένα ερώτημα»

Ένοπλες Δυνάμεις: Υπεγράφη ΚΥΑ για τη διανυκτέρευση Στρατιωτικών Φαρμακείων και την κατ’ οίκον λήψη φαρμάκων υψηλού κόστους – Δείτε το ΦΕΚ

Ζελένσκι: Σε Λονδίνο και Βρυξέλλες για κρίσιμες διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ηγέτες και ΓΓ του ΝΑΤΟ

FREMM EVO αντί FDI: Η Πορτογαλία αλλάζει γνώμη και στρέφεται στις ιταλικές φρεγάτες;

Πειθαρχικός έλεγχος για τους ένστολους που πήγαν σε αγροτικό μπλόκο κι έκαναν δηλώσεις

Talon: Το αυτόνομο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Northrop Grumman για το πρόγραμμα CCA της USAF

Su-34: Μοιραία ενεργοποίηση του συστήματος εκτίναξης – Νεκρό το πλήρωμα του ρωσικού αεροσκάφους

Δένδιας: Οι νέες στρατιωτικές στολές του Σύγχρονου Μαχητή και η προστασία από εχθρικά drones

Top News

Ζέτα Μακρυπούλια για κρίση ηλικίας: Έχω περάσει με διάφορους τρόπους και από εκεί που δεν το περίμενα

Συνταγή για παραδοσιακούς κουραμπιέδες με αμύγδαλο

Καιρός - Κολυδάς: Με ηλιοφάνεια θα κυλήσει η εβδομάδα - Βροχές πάλι από τα μέσα του μήνα

Επιθέσεις σκύλων: Τι φταίει πραγματικά και πώς μπορεί να προληφθούν τραγωδίες σαν της Ζακύνθου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert