Το ΝΑΤΟ ζητεί από τους συμμάχους να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας

Οι χώρες που συμμετέχουν στη στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν θα πρέπει να συνεισφέρουν ένα «δίκαιο μερίδιο» στη χρηματοδότηση για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας μετά την απόσυρση της πολυεθνούς δύναμης το 2014, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι «σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια» το χρόνο απαιτούνται για το συγκεκριμένο σκοπό, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί «καμία τελική απόφαση«.

«Θα ανέμενα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους εταίρους της ISAF (η πολυεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ) να δεσμευτούν στην καταβολή ενός δίκαιου μεριδίου του συνολικού κόστους«.

«Είναι μικρότερο το κόστος της χρηματοδότησης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας από την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν«, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πενήντα χώρες συμμετέχουν στην ISAF στο Αφγανιστάν. Ο Ράσμουσεν υποτίμησε τη σημασία της ανακοίνωσης, αυτή την εβδομάδα, ότι η Αυστραλία ενδέχεται να ολοκληρώσει την απόσυρση των στρατευμάτων της το 2013, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή είναι «απολύτως εντός του πλαισίου του οδικού χάρτη, τον οποίο έχουμε συντάξει«.