Άνω κάτω το ΝΑΤΟ: Μειώνουν τη συνεισφορά τους οι ΗΠΑ – Αρνείται να αυξήσει τα κονδύλια η Γαλλία

Μπάχαλο η συμμαχία!

Onalert Newsroom
ΝΑΤΟ

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν την συμβολή τους στον προϋπολογισμό λειτουργίας της Συμμαχίας, με την Γαλλία να αρνείται να συμμετάσχει στην πρόσθετη επιβάρυνση, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της Συμμαχίας

Η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στην οποία θα συμμετάσχει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και είχε απαιτήσει κατά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, το 2018, την μείωση της συμβολής της χώρας του.

Πριν από την δευθέτηση των ανοικτών θεμάτων, ας μην διαπραγματευθούμε κατανομή κόστους και κατανομή βαρών

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα μετά την συνάντησή με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ότι οι δηλώσεις του περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ χρησίμευσαν ως μήνυμα αφύπνισης των συμμάχων.

«Τα ερωτήματα που έθεσα είναι ανοικτά και δεν έχουν επιλυθεί. Η ειρήνη στη Ευρώπη, η κατάσταση μετά την INF, η σχέση με την Ρωσία, το ζήτημα της Τουρκίας, ποιος είναι ο εχθρός; Αρα λέω: όσο αυτά τα θέματα παραμένουν ανεπίλυτα, ας μην διαπραγματευθούμε κατανομή κόστους και κατανομή βαρών, ή εκείνο ή το άλλο».

«Αρα, χρειαζόμασταν ένα μήνυμα αφύπνισης. Είμαι ευτυχής που δόθηκε και είμαι ευτυχής που όλοι τώρα πιστεύουν ότι πρέπει μάλλον να σκεφθούμε τους στρατηγικούς μας στόχους», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ καταβάλλουν σήμερα το 22,1% του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ – που ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2,37 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2019 και η Γερμανία το 14,7%, σύμφωνα με μία φόρμουλα με βάση το ΑΕΠ κάθε χώρας. Η Γαλλία συμβάλλει με το 10,5% του προϋπολογισμού.

Η συμφωνία επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν την συμβολή τους στο 16,35% επί του συνόλου. Η Γερμανία θα προσαρμόσει στο ίδιο επίπεδο την δική της συμβολή και οι υπόλοιποι σύμμαχοι, εκτός της Γαλλίας, δέχονται να πληρώσουν περισσότερα. Η άρνηση της Γαλλίας να συμμετάσχει στην συμφωνία αυτή αναγκάζει τους υπόλοιπους να προσαρμόσουν τον καταμερισμό της συμβολής, εξηγούν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Το Παρίσι αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση κρίνοντας ότι αυτό «κινδυνεύει να εξελιχθεί σε προηγούμενο που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να μειώσουν την συμβολή τους και στους προϋπολογισμούς άλλων διεθνών οργανισμών», εξήγησε ένας διπλωμάτης. «Είναι προφανές ότι θα αποτελέσει προηγούμενο».

«Ηταν επείγον να υπάρξει αυτή η συμφωνία γιατί κανείς δεν θα τολμούσε να πει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι το θέμα δεν έχει διευθετηθεί, συνέχισε ο διπλωμάτης.

Burden Sharing

Ο καταμερισμός των στρατιωτικών δαπανών θα είναι ακανθώδες θέμα στην σύνοδο κορυφής της 3ης και 4ης Δεκεμβρίου, διότι οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η συμβολή των συμμάχων είναι ανεπαρκής, τονίζουν ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στο ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να δώσει αύριο την δημοσιότητα τους νέους αριθμούς που δείχνουν τις στρατιωτικές δαπάνες των συμμάχων από την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2016, για την αποναρκοθέτηση του πεδίου πριν από την σύνοδο του Λονδίνου.

ΟΙ 20 χώρες του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν τον 2014 να φέρουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024. Οκτώ βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο δαπανών: οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία και η Πολωνία. Η Γαλλία διαβεβαιώνει ότι θα φθάσει τον στόχο το 2025.

Η Γερμανία υπολείπεται, αλλά δεσμεύεται ότι ο στόχος θα εκπληρωθεί «στην αρχή της δεκαετίας του 2030». Ο αμυντικός προϋπολογισμός της αυξήθηκε και θα φθάσει τα 50,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, που αντιπροσωπεύει το 1,42% του γερμανικού ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν για τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές: «Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ στηρίζονται σε στέρεα θεμέλια»

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τον στενό διάλογο τόσο με την αμερικανική κυβέρνηση όσο και με τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η νέα ισορροπία δυνάμεων στις ΗΠΑ δημιουργεί ελπίδες για ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτιμά πως η ενισχυμένη οικονομική και στρατιωτική συνδρομή από το αμερικανικό Κονγκρέσο ενδέχεται να ωθήσει τη Ρωσία προς πιθανές διαπραγματεύσεις

Οι επίδοξοι διεκδικητές του χρίσματος Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ενόψει προεδρικών εκλογών του 2028
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το «μπλε τσουνάμι» φέρνει ανακατατάξεις σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς για το χρίσμα ενόψει προεδρικών εκλογών το 2028

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, αποδίδοντάς το μέσω ανάρτησης στο X στον αντιδημοφιλή πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράν