Άτυπη συνάντηση ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας συμμετείχαν σε άτυπη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους τους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Γεωργίας, χώρες τις οποίες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν σε θέματα τεχνικής υποστήριξης στα βήματα που κάνουν για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Στόχος της τριμερούς ομάδας είναι κυρίως να αποστείλει πολύ σαφές μήνυμα στήριξης της πολιτικής των «ανοιχτών θυρών» με σεβασμό στις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες των υποψήφιων κρατών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τίτους Κορλάτεαν, μετά τη συνάντηση.

Συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο η Ρουμανία, η Πολωνία και η Τουρκία μπορούν να βοηθήσουν τα τέσσερα κράτη να προχωρήσουν στα σχέδιά τους με την παροχή τεχνικής υποστήριξης και υπογραμμίσαμε ότι την ευθύνη για την προώθηση των επιδιώξεών τους έχουν οι ίδιες οι υποψήφιες χώρες με τις κινήσεις τους, ανέφερε.

Ο κ. Κορλάτεαν είπε ότι η πρώτη τριμερής συνάντηση Ρουμανίας – Πολωνίας – Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και εξήγησε ότι πρόκειται για άτυπο, μη θεσμοθετημένο σχήμα συνεργασίας, το οποίο όμως έχει «διάφορους καλά καθορισμένους στόχους».

«Είναι μία διαδικασία συντονισμού, διαβούλευσης, ανταλλαγής απόψεων εντός του ΝΑΤΟ που συνδέεται με την πολιτική γειτονίας, το αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων, την εφαρμογή της πρωτοβουλίας ‘Έξυπνη Άμυνα’, την πολιτική των ‘ανοιχτών θυρών’ και το καθεστώς ελέγχου των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη. Μπορεί να πω ότι είναι μία επιτυχία της ρουμανικής διπλωματίας και ότι η πρωτοβουλία προσέλκυσε την προσοχή και άλλων μελών του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο κ. Κορλάτεαν.