OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Βαρσοβία: Το NATO θα αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στην ανατολική Ευρώπη

08/07/2016 - 23:21
Share on FacebookShare on Twitter

 Το NATO ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι θα αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, τα οποία θα τελούν υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Βρετανίας αντίστοιχα.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών εντάσσεται σε μια προσπάθεια κατευνασμού των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εκδηλώνουν ανησυχία για τις προθέσεις της Μόσχας. Η ανακοίνωση έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, το βράδυ της πρώτης ημέρας του Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Βαρσοβία.

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι περίπου χίλιοι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα ενταχθούν στο ένα από αυτά τα τάγματα. Οι Αμερικανοί θα υπηρετούν «στο πλευρό» των Πολωνών συναδέλφων τους, ανέφερε ο Ομπάμα.

Αναμένεται να εκτελούν καθήκοντα εκπαιδευτών και θα πρόκειται για «μηχανοκίνητες» μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διαθέτουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Από την πλευρά της, η Βρετανία δεσμεύθηκε να αναπτύξει 650 άνδρες, 500 στην Εσθονία και 150 στην Πολωνία, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς δεσμεύθηκαν να αναλάβουν τη διοίκηση ενός τάγματος η καθεμιά χώρα, στη Λιθουανία και στη Λετονία.

Ο Καναδάς είχε ανακοινώσει ήδη πριν από μερικές ημέρες ότι θα αναπτύξει χίλιους άνδρες, ενώ το Βέλγιο και η Γαλλία αναμένεται να στείλουν από 150 άνδρες.

Οι μονάδες αυτές, οι οποίες θα εναλλάσσονται, στόχο έχουν να διαδραματίσουν αποτρεπτικό ρόλο προκειμένου η Ρωσία να μην αποπειραθεί κάποια εισβολή.

Θα υποστηρίζονται από μια δύναμη εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης, στην οποία έχουν ενταχθεί πέντε χιλιάδες άνδρες και η οποία είναι σε θέση να αναπτύσσεται επί του πεδίου εντός ημερών.

Στόχος του NATO είναι να αποτρέψει την επανάληψη του ουκρανικού σεναρίου και την υποθετική προσάρτηση από τη Ρωσία του εδάφους κάποιας από τις πρώην σοβιετικές βαλτικές δημοκρατίες.

Στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το NATO αναμιγνύεται εξάλλου όλο και περισσότερο στην ασφάλεια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, που βλέπουν με ανησυχία την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Το Σύμφωνο σκοπεύει να αναπτύξει μια δύναμη και στη Ρουμανία, προκειμένου να καθησυχάσει το Βουκουρέστι.

Επιπλέον οι ΗΠΑ λογαριάζουν να δαπανήσουν φέτος 3,4 δισεκ. δολάρια για «μέτρα καθησυχασμού» των συμμάχων, ενώ το Πεντάγωνο αναμένεται να αναπτύξει το 2017 μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων με 4.200 άνδρες στην ανατολική Ευρώπη. Το αρχηγείο της δύναμης αυτής, όπως έκανε γνωστό ο Ομπάμα σήμερα Παρασκευή, θα έχει έδρα την Πολωνία.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Οι εγκαταστάσεις στην Τουρκία, στη Ρουμανία και στην Ισπανία «είναι τώρα σε θέση να λειτουργήσουν υπό τη διοίκηση του NATO και υπό τον έλεγχο του NATO», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Αυτό το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας έχει σκοπό την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από τοποθεσίες «πέραν της ευρωατλαντικής ζώνης», δηλαδή το Ιράν ή τη Μέση Ανατολή, και όχι θεωρητικά τη Ρωσία. Η Μόσχα όμως θεωρεί ότι όταν είναι επιχειρησιακό, αυτό το σύστημα θα μεταβάλει την ισορροπία των αποτρεπτικών μέσων προς όφελος της Δύσης.

Ακόμη, στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του NATO στο επίκεντρο βρίσκεται η εφαρμογή της απόφασης που είχε ληφθεί πριν από δύο χρόνια να αντιστραφεί η τάση μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και να πλησιάσουν το επίπεδο του 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών του. Μόλις πέντε από τις 28 χώρες μέλη του Συμφώνου έχουν εκπληρώσει αυτόν τον στόχο και για τον Στόλτενμπεργκ, «έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε».

Tags: NATOΒΑΡΣΟΒΙΑΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Related Posts

NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16
Eurofighter - Γερμανία
ΝΑΤΟ

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

04/12/2025 - 20:29
Ρούτε
ΝΑΤΟ

Ρούτε: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να «σπάσει» το αδιέξοδο στην Ουκρανία – Το μήνυμα του NATO στον Πούτιν

03/12/2025 - 20:04

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert