OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

DW: Η Κίνα δύσκολος εταίρος για την ΕΕ

09/04/2019 - 12:01
Share on FacebookShare on Twitter

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα συνεχώς δυσκολεύουν, κι αν πιστέψει κανείς τους πολιτικούς παρατηρητές, ούτε και από τη σημερινή συνάντηση κορυφής θα σηκωθούν ικανοποιημένοι από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σε τέτοιο σημείο που κινδυνεύει να μην βγει κοινό τελικό ανακοινωθέν, όπως γίνεται συνήθως μετά από τέτοιες συναντήσεις.

Η Κίνα αθετεί υποσχέσεις της

Αλλά τι είναι αυτό ακριβώς που ζητά η ΕΕ και σκοντάφτει στις κινεζικές αντιρρήσεις; Πιο συγκεκριμένα η ΕΕ διαπραγματεύεται με την Κίνα μια νέα συμφωνία προστασίας των επενδύσεων, ανέφερε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας Μελανία Γκαμπριέλα Σίοτ, πριν από τη σημερινή συνάντηση κορυφής. «Θα αποτελέσει ένα αποφασιστικής σημασίας εργαλείο για να επιτύχουμε ίδιες συνθήκες στον τομέα επενδύσεων και μια δίκαιη μεταχείριση των ευρωπαίων επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Εάν όλα πάνε καλά και η ουσία διαφυλαχθεί, τότε η συμφωνία θα είναι έτοιμη του χρόνου» δήλωσε.

Την αισιοδοξία της Ρουμάνας υπουργού δεν συμμερίζονται εμπειρογνώμονες. Διότι η Κίνα έχει ήδη υποσχεθεί περισσότερα, όπως σεβασμό των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για περιορισμό των επιδοτήσεων σε κρατικές επιχειρήσεις ή ακόμη και κατάργηση της υποχρέωσης ξένων επιχειρήσεων να αποκαλύπτουν τις τεχνολογίες όταν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα, χωρίς ωστόσο να τα υλοποιήσει. Ένα άλλο θέμα διαφωνίας είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δύο πλευρές είναι τόσο διαμετρικά αντίθετες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που θεωρείται πολύ πιθανό να μην εξευρεθεί κοινός τόπος μετά τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Επιθυμεί η Κίνα διάσπαση της ευρωπαϊκής συνοχής;

Μετά τη σύνοδο κορυφής θα γίνουν πολλές διμερείς συναντήσεις του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Κροατία με ομολόγους του από τις 16 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, μέλη της ΕΕ. Ο Μίκο Χουατάρι, από το Ινστιτούτο Κινεζικών Σπουδών Mercator στο Βερολίνο, υποστηρίζει ότι η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την πολιτική και οικονομική επιρροή της στην περιοχή. «Παρακολουθήστε πόσο καιρό ο Λι Κετσιάνγκ θα παραμείνει στην Κροατία, πολύ περισσότερο από ότι στις Βρυξέλλες. Οι Κινέζοι επιδιώκουν τη θεσμοθέτηση του 16+1 και προσπαθούν να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή συνοχή».

Άρα, κατά την άποψή του Μίκο Χαουτάρι, η σημερινή συνάντηση κορυφής ΕΕ –Κίνας θα θεωρηθεί ως επιτυχημένη, εάν το Πεκίνο υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει ήδη δώσει. Μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει. Το αντίθετο μάλιστα, σε μερικούς τομείς καταγράφηκαν πισωγυρίσματα. Σε μια νέα αξιολόγηση των σχέσεών της με τη Κίνα η ΕΕ αποκαλεί τη χώρα όχι πλέον ως στρατηγικό εταίρο αλλά ως ανταγωνιστή. Σε ένα κείμενο δέκα σημείων παρατηρείται διατάραξη της ισορροπίας ανάμεσα στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις, γλώσσα ασυνήθιστη μέχρι τώρα. Εμφανής γίνεται η νέα ποιότητα των σχέσεων και από το πυκνό πρόγραμμα επαφών του κινέζου πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο. Σαν να θέλει να αφήσει την εντύπωση στις Βρυξέλλες ότι επενδύει περισσότερο στις διμερείς σχέσεις παράλληλα με αυτές στην ΕΕ.

Πηγή: DW / Λάρα Γκορ 

Tags: ΕΕΚΙΝΑ

Related Posts

NATO
ΝΑΤΟ

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

09/02/2026 - 21:52
Ρούτε - Ζελένσκι
ΝΑΤΟ

Στο Κίεβο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε για συνάντηση με τον Ζελένσκι

03/02/2026 - 11:55
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ζελένσκι και Μερτς – Συζητήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας
ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Θα δημιουργήσει «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία, λέει γερμανός ταξίαρχος

24/01/2026 - 18:24

Διαβάστε Επίσης

FCAS: «Νεκρό» το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικών νέας γενιάς, λένε οι Γάλλοι – «Λύση δύο αεροσκαφών» ζητάνε οι Γερμανοί

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές σε ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες και βόρεια Εύβοια

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται καθολικά σε Στάλινγκραντ, Λένινγκραντ και Καύκασο

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα είναι έγκυος ξανά: Το συγκινητικό βίντεο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον γιο τους Βασίλη

Ιωάννα Τούνη: «Νομίζω μου αξίζει να πάω μια φορά ταξίδι χωρίς να πληρώνω εγώ»

Άγγελος Λάτσιος: Η φωτογραφία με την αδελφή του Λάουρα και οι ευχές για τα γενέθλιά της

«Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα που στρατολόγησε τον 54χρονο κατάσκοπο σμήναρχο - Έδιναν «ραντεβού» σε εστιατόριο του Πειραιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert