Εκλογή Τράμπ: Συγχαρητήρια ΝΑΤΟ στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ, συγχαίρει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και όπως δήλωσε ανυπομονεί να συνεργαστούν. 

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε οτι «αντιμετωπίζουμε ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο υβριδικός πόλεμος, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η απειλή της τρομοκρατίας».
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε με βάση τα παραπάνω οτι η «ηγεσία των ΗΠΑ είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ» πρσθέτοντας οτι η «Συμμαχία φέρνει κοντά τους στενότερους φίλους της Αμερικής σε περιόδους ειρήνης και συγκρούσεων εδω και σχεδόν 70 χρόνια».
«Ενα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και καλό για την Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο ΓΓ δήλωσε οτι «Το ΝΑΤΟ έχει απαντήσει με αποφασιστικότητα στη νέα κατάσταση ασφάλειας αλλά έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε. Και ανυπομονώ να συναντήσω τον κ. Τράμπ σύντομα, στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το ερχόμενο έτος για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε».

Αξίζει να σημειώσουμε οτι ο Τράμπ ειναι σφοδρός επικριτής της Συμμαχίας και στην εκπομπή “This Week With George Stefanopoulos” του τηλεοπτικού δικτύου ABC πριν μερικούς μήνες,  δήλωσε οτι “Το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο”.Ο οργανισμός αυτός, των 28 κρατών-μελών συγκροτήθηκε σε μια διαφορετική εποχή, όταν η Σοβιετική Ένωση ήταν η βασική απειλή που αντιμετώπιζε η Δύση. Το ΝΑΤΟ προσπάθησε άκομψα να προσαρμοστεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, με υπέρογκο οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ, εξήγησε ο Τραμπ. “Πρέπει να επαναπροσαρμόσουμε το ΝΑΤΟ…, μπορείτε ακόμη να το λέτε ΝΑΤΟ, αλλά θα έχει αλλάξει,” τόνισε ο Τραμπ. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να περικόψουν την οικονομική υποστήριξή τους στο ΝΑΤΟ που ιδρύθηκε το 1949 μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο κατά του σοβιετικού επεκτατισμού, συμπλήρωσε.

Ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη σήμερα πρόεδρος των ΗΠΑ εξασφαλίζοντας 279 εκλέκτορες, ξεπερνώντας τους 270 που είναι το απαραίτητο όριο για την ανάληψη της προεδρίας στις 20 Ιανουαρίου. Η Δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε από την πλευρά της 218 εκλέκτορες.