OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Γερμανικά Eurofighter στην Πολωνία ως «φρουροί» ενόψει της άσκησης Sapad-2025 Ρωσίας και Λευκορωσίας

05/08/2025 - 11:05
Eurofighter
Share on FacebookShare on Twitter

Πέντε γερμανικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon προσγειώθηκαν σε αεροπορική βάση κοντά στη Βαρσοβία στις 4 Αυγούστου 2025 ως αποτρεπτικό μέσο πριν από τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις Zapad στη Λευκορωσία, ανέφεραν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα Eurofighter προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Mazowiecki του Μινσκ και θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ και της πιθανής ρωσικής δραστηριότητας κατά μήκος της ανατολικής πλευράς για τις επόμενες εβδομάδες, αρχής γενομένης από τις 5 Αυγούστου, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Οι ρωσο-λευκορωσικές ασκήσεις Zapad-2025 αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου και να περιλαμβάνουν περίπου 13.000 στρατιώτες. Αξιωματούχοι του Κιέβου και του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις ασκήσεις, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν εν μέσω της συνεχιζόμενης πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η ανάπτυξη των Eurofighter είναι ένα σαφές σημάδι αλληλεγγύης της συμμαχίας εντός του ΝΑΤΟ και χρησιμεύει ως αξιόπιστος αποτρεπτικός παράγοντας και ως  προστασία του κοινού εναέριου χώρου», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Bild.

Pięć niemieckich Eurofighterów EF-2000 Typhoon bedzie przez najbliższe tygodnie wspierać ochronę przestrzeni powietrznej wschodniej flanki NATO.
Samoloty bedą operować z lotniska 23 BLT w Mińsku Mazowieckim. To praktyczny wyraz solidarności i
współpracy sojuszniczej. Razem… pic.twitter.com/tmPHlnfZpy

— Władysław Kosiniak-Kamysz (@KosiniakKamysz) August 4, 2025

Ο γερμανικός στρατός ανέπτυξε επίσης περίπου 150 στρατιώτες στην Πολωνία, καθώς το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας.

Ενώ η Λευκορωσία ανακοίνωσε αρχικά την πρόθεσή της να μεταφέρει τις ασκήσεις βαθύτερα στην ενδοχώρα για να μειώσει τις εντάσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας Pavel Muraveika προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η απόφαση αυτή μπορεί να αντιστραφεί λόγω της «δύσκολης στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης».

Αν και το Μινσκ δεν έχει αναπτύξει δικά του στρατεύματα σε μάχες κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπήρξε βασικός σύμμαχος της Μόσχας. Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το έδαφος της Λευκορωσίας ως βάση για στρατιωτικές επιχειρήσεις το 2022, συμπεριλαμβανομένης της ανεπιτυχούς εισβολής στην περιφέρεια του Κιέβου.

Germany’s Luftwaffe is deploying 5 Eurofighter jets to Poland 🇵🇱 in support of Polish air defence. The jets will be stationed at the airbase in Mińsk Mazowiecki.

The deployment is a show of NATO solidarity, a credible deterrent & protection of #NATO airspace. #WeInvestInFreedom pic.twitter.com/Tmdgjsr5y0

— Miguel Berger (@GermanAmbUK) August 4, 2025

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τον Φεβρουάριο ότι η Ρωσία σχεδίαζε να αναπτύξει έως και 150.000 στρατιώτες, ή 15 μεραρχίες, στη Λευκορωσία στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση φέτος.

Οι ηγέτες της Συμμαχίας προειδοποιούν όλο και περισσότερο για μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε να προειδοποιεί ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεσπάσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: Kyiv Independent

Tags: EUROFIGHTEREUROFIGHTER TYPHOONΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΝΑΤΟΠΟΛΩΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

ΓΓ ΝΑΤΟ - Μαρκ Ρούτε
ΝΑΤΟ

ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη – Είμαστε ο επόμενος στόχος της

11/12/2025 - 15:57
NATO
ΝΑΤΟ

NATO: Πάνω από 4 δισεκ. δολάρια η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω της πρωτοβουλίας PURL

11/12/2025 - 12:15
NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Βροχές σε νότια Πελοπόννησο και Κρήτη

Σαν σήμερα: Το 1821 αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Γιώργος Μαζωνάκης: Βίντεο του Στέφανου Παπαδόπουλου με τον τραγουδιστή προκαλεί αντιδράσεις: «Με τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μου»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert