OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Γιατί το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να απεμπλακεί από το «προβληματικό παιδί»

04/02/2020 - 08:39
ΝΑΤΟ
Share on FacebookShare on Twitter

«Αν το ΝΑΤΟ ήταν μια συνηθισμένη λέσχη δεν θα δίσταζε να πετάξει έξω την Τουρκία» είχαν γράψει πριν λίγο καιρό στο Bloomberg σχετικά με το προβληματικό παιδί της Συμμαχίας, που προκαλεί συνέχεια πονοκεφάλους, πότε με το φλερτ με τη Ρωσία, πότε με την αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά στο θέμα του προσφυγικού, πότε με την αναθεωρητική εξωτερική πολιτική στη γειτονιά της και με τον δεσποτισμό της ηγεσίας της.

Από την εισβολή του Αττίλα το 1974 στην Κύπρο μέχρι και την πρόσφατη εισβολή στη Συρία η Τουρκία αποτελούσε μόνιμα έναν πονοκέφαλο για την Ατλαντική Συμμαχία, ένα «αναγκαίο κακό», γιατί όμως; Τι είναι αυτό που κάνει την Τουρκία τόσο αναγκαία στη συμμαχία ώστε εκείνη να προσαρμόζεται σε κάθε… τερτίπι.

Το «αγκάθι» της Γαλλίας

Η διαμάχη της Τουρκίας με τη Γαλλία δεν είναι κάτι καινούριο. Εδώ και πολλούς μήνες η Άγκυρα επικρίνει τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος υποδέχεται στο Παρίσι ηγετικά στελέχη της κουρδικής πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) και επαινεί τις στρατιωτικές επιτυχίες τους απέναντι στο αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον ο Μακρόν αντιμετωπίζει ως «επιθετική ενέργεια» την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία. Αλλά για τον Ερντογάν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες είναι τρομοκράτες και η επίθεση στη Συρία εξυπηρετεί τα συμφέροντα όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και της Ευρώπης, καθώς απομακρύνει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας από τη γηραιά ήπειρο. «Δεν ξέρω τι σημαίνει η Γαλλία για το ΝΑΤΟ, πάντως η Τουρκία είναι το πιο σημαντικό μέλος σε αυτή τη συμμαχία από πολιτική και στρατιωτική άποψη. Η ασφάλεια της Τουρκίας εγγυάται και την ασφάλεια της ευρώπης. Αν η Τουρκία δεν είναι ασφαλής, τότε δεν θα είναι ούτε η Ευρώπη, να μην το ξεχνάμε αυτό…» υποστηρίζει ο Ερντογάν.

Το φλερτ της Τουρκίας με την Ρωσία και οι S-400

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε την απειλή του Τούρκου προέδρου να βάλει βέτο στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για την προστασία της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής από τη ρωσική επιθετικότητα, επειδή ζητούσε από τη Συμμαχία να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG, συμμάχων μέχρι πρότινος της Ουάσιγκτον στο πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία. Στο τέλος ο Ερντογάν έκανε πίσω. Αλλά φαίνεται ότι θεωρεί το Κρεμλίνο περισσότερο εταίρο παρά απειλή, ειδικά όσον αφορά τα προβλήματα που δημιουργεί στο Βορειατλαντικό Σύμφωνο η αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών S-400 – μιας απειλής για τα συστήματα του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων και αμερικανικής κατασκευής υπερσύγχρονων μαχητικών.

Η Τουρκία εκβιάζει με το προσφυγικό

Tο ΝΑΤΟ πρέπει να μάθει να ζει με την Τουρκία για δύο λόγους: «Πρώτον, ο Ερντογάν μπορεί να κάνει πράξη την απειλή του να στείλει κύματα μεταναστών στην Ευρώπη, οι αριθμοί των οποίων υπερβαίνουν τον πληθυσμό ορισμένων μελών της ΕΕ. Η Τουρκία φιλοξενεί 3,7 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία και θα μπορούσε να τους ωθήσει να περάσει στα ελληνικά νησιά (…) Αν βρεθεί αντιμέτωπος με την ταπεινωτική προοπτική αποπομπής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ίσως ο Ερντογάν αποφασίσει ότι αξίζει τον κόπο να το κάνει. Η ΕΕ, την ίδια ώρα, έχει αποτύχει από το 2015 να μεταρρυθμίσει το σύστημα υποδοχής μεταναστών και μπορεί να βρεθεί με μια νέα κρίση.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ερντογάν

Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ πρέπει να μάθει να ζει με την Τουρκία είναι οι πυρηνικές της φιλοδοξίες. Ο Ερντογάν σίγουρα θέλει πυρηνικά όπλα. Η Δύση λέει ότι “η Τουρκία δεν μπορεί να έχει [πυρηνικά όπλα]. Εγώ δεν μπορώ να το αποδεχθώ αυτό” ξέσπασε ο σουλτάνος τον περασμένο Οκτώβριο.

Μια τουρκική πυρηνική βόμβα στη Μέση Ανατολή θα αποτελούσε καταστροφή. Θα οδηγούσε σχεδόν σίγουρα σε μια κούρσα εξοπλισμών, καθώς όχι μόνον το Ιράν αλλά και η Σαουδική Αραβία θέλουν να ακολουθήσουν το Ισραήλ αποκτώντας ανάλογα όπλα… Είναι η συνταγή ενός Αρμαγεδώνα!

Με πληροφορίες από: Bloomberg / DW

Tags: F-35NATOS-400ΓΑΛΛΙΑΕΡΝΤΟΓΑΝΗΠΑΜΑΚΡΟΝΠΟΥΤΙΝΡΩΣΙΑΤΟΥΡΚΙΑΤΡΑΜΠ

Related Posts

ΓΓ ΝΑΤΟ - Μαρκ Ρούτε
ΝΑΤΟ

ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη – Είμαστε ο επόμενος στόχος της

11/12/2025 - 15:57
NATO
ΝΑΤΟ

NATO: Πάνω από 4 δισεκ. δολάρια η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω της πρωτοβουλίας PURL

11/12/2025 - 12:15
NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16

Διαβάστε Επίσης

S-400: Ουκρανικά drones έπληξαν δύο εκτοξευτές του ρωσικού συστήματος αεράμυνας [vid]

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

Η Ρωσία προετοιμάζεται για επαφές με τους Αμερικανούς για την Ουκρανία – «Στα τάρταρα» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

ΕΛΚΑΚ: Ένας χρόνος ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής καινοτομίας – Τα πρωτοποριακά βήματα για την άμυνα της χώρας

O αρχικατάσκοπος του Πούτιν αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την νέα αρχηγό της βρετανικής MI6

LUCAS: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο εκτόξευσε για πρώτη φορά drone καμικάζι στον Περσικό Κόλπο [vid]

Ζελένσκι: Αν δεν πάρουμε δάνειο από τα παγωμένα ρωσικά assets, θα πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή drones

Top News

Εξώδικο Γεωργιάδη σε Κωνσταντοπούλου: «Μήνυση και αγωγή αν δεν ανακαλέσει, με κατηγόρησε επίτηδες για παιδεραστία»

Σπάει τη σιωπή της η διευθύντρια HR που έγινε viral από την kiss cam των Coldplay: «Στιγμιαίο λάθος μετά από αλκοόλ»

Ο Γιώργος Καρτελιάς έπαθε έμφραγμα και έμεινε 15 μέρες στο νοσοκομείο: «Ήμουν μόνος και ένιωσα έναν πόνο στο στήθος»

Στέφανος Παπαδόπουλος: Τα πρώτα βήματα στις πίστες της Θεσσαλονίκης, η κάθοδος στην Αθήνα και τα βίντεο με τον Γιώργο Μαζωνάκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert