Η 31η Πτέρυγα μαχητικών της USAFE απαντάει στο Onalert.gr

Της Ελένης Παναγιώτου και
 Απόλλωνα Λεονταρίτη

Από την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας, στην Κρήτη, συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με την 555th Fighter Squadron της USAFE (United States Air Forces in Europe), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Aviano στην Ιταλία, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο (2) Αεροποριών.

FOR ENGLISH CLICK HERE

Το Onalert.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους της αμερικανικής αποστολής, προκειμένου να δοθεί μια καλύτερη εικόνα για τις δραστηριότητες και το ρόλο της Πτέρυγας του Aviano στην περιφερειακή ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

– Μπορείτε να μας αναφέρετε με περισσότερες λεπτομέρειες για την εκπαίδευση που πραγματοποιείτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη Σούδα;

-  «Βεβαίως! Ο σκοπός αυτής της άσκησης που διεξάγεται σε ετήσια βάση είναι η ανάπτυξη ρεαλιστικών σεναρίων, για την προετοιμασία χειριστών για αεροπορικές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα διευρύνουμε την συνεργασία μας με την Ελλάδα. Ο σκοπός αυτής της αποστολής είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων που συμμετέχουν, ώστε να βελτιστοποιηθεί η διαλειτουργικότητα με συμμαχικές χώρες μέσω αποτελεσματικής εκπαίδευσης. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει χρήση πεδίων βολής για ρίψη πυρομαχικών, προηγμένη εκπαίδευση με τη ΠΑ και πρόσβαση σε υποδομές και εγκαταστάσεις υποστήριξης».

– Αναλύστε μας τους στόχους της συνεργασίας και εκπαίδευσης με την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας

-«Περισσότερα από 350 στελέχη βρίσκονται στην Ελλάδα με αποστολή να υποστηρίξουν αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή ευθύνης της Ευρωπαϊκής Διοίκησης (U.S. European Command) Κεντρικής Διοίκησης (Central Command) και Αφρικανικής Διοίκησης (Africa Command), παρέχοντας εγκαταστάσεις και υπηρεσίες προσανατολισμένες στην επίτευξη επιχειρησιακής ετοιμότητας και ασφάλειας, μονάδων επιφανείας, αεροσκαφών, αποσπασμάτων και προσωπικού.

Παράλληλα με την ανάπτυξη μας για πτητική εκπαίδευση, ένα KC-135 “Stratotanker” από την 161 Πτέρυγα Εναέριου Ανεφοδιασμού (161st Air Refueling Wing), της Εθνοφρουράς της Αριζόνα πραγματοποίησε εναέριους ανεφοδιασμούς μαχητικών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αμερικανικών F-16″.

Ποια είναι η πρωταρχική αποστολή της 31ης Πτέρυγας Μαχητικών (31st Fighter Wing) και πως ανταποκρίνεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της USAFE και του ΝΑΤΟ;

– » H αποστολή της 31ης Πτέρυγας είναι η αποτροπή επιθετικότητας, η υπεράσπιση συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς και η συνεχής ανάπτυξη της βάσης του Aviano ως η Νο1 πτέρυγα μαχητικών της USAF και έμπιστου συμμάχου υπηρετώντας την Ομάδα του Aviano και τις οικογένειες του προσωπικού. Για περισσότερες πληροφορίες για την Πτέρυγα και τις ικανότητες της μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα 

– Πόσα μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη υποστήριξης της USAFE εμπλέκονται στην συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα εδώ στην Ελλαδα;

-«Η άσκηση περιλαμβάνει 14 μαχητικά  F-16C “Fighting Falcon” που ανήκουν στην 31η Πτέρυγα (31st Fighter Wing) με έδρα τη βάση του Aviano στην Ιταλία και ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135 “Stratotanker”της 161 Πτέρυγας (161st Air Refueling Wing) της Εθνοφρουράς της Αριζόνα (Arizona Air National Guard). Η προωθημένη παρουσία της αμερικάνικης αεροπορίας στην Ευρώπη και η παράλληλη αυτή εκπαίδευση, συνεχίζει να ενδυναμώνει την διαλειτουργικότητα μας με την Ελλάδα, ένα σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ. Συνολικά περί τους 300 άνδρες από την 31η Πτέρυγα μαχητικών και την 161 Πτέρυγα εναέριου ανεφοδιασμού συμμετέχουν σε αυτή την εκπαιδευτική ανάπτυξη».

– Ποια έκδοση του μαχητικού F-16 Fighting Falcon χρησιμοποιεί η 555 Μοίρα (555th Fighter Squadron);

-«Είναι το F-16C

– Ποιες ικανότητες, όπλα και συστήματα είναι πλέον διαθέσιμα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού CCIP;

-«Το πρόγραμμα Common Configuration Implementation Program (CCIP) αναβάθμισε όλα τα μαχητικά F-16 Block 40/42/50/52 σε μια ενιαία επιχειρησιακή διαμόρφωση OFP. Ουσιαστικά το CCIP έχει τέσσερις κύριες προσθήκες.

Νέο σπονδυλωτό υπολογιστή αποστολή MMC, έγχρωμες οθόνες, ζεύξη δεδομένων Link-16 και προσθήκη συμβατότητας με το διακλαδικό σκοπευτικό σύστημα επί κάσκας JHMCS. Αυτές οι προσθήκες επιτρέπουν αυξημένη διαλειτουργικότητα με προηγμένα οπλικά συστήματα όπως ο πύραυλος AIM-9X, το σύστημα εντοπισμού εκπομπών ραντάρ Harm Targeting System (HTS), το νέο βλήμα μακρού πλήγματος Joint Air to Surface Standoff Missile (JASSM) το ατρακτήδιο σκόπευσης Sniper (ATP), συν όλα τα διαθέσιμα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούσε ήδη ο στόλος των F-16 της USAF».

– Αντιλαμβανόμαστε ότι μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση όλο το προσωπικό θα επιστρέψει πίσω στη βάση του. Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει και πόσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η μετάβαση αεροσκαφών και προσωπικού πίσω στο Aviano; Υπάρχουν ανάλογες αναπτύξεις για εκπαίδευση σε ετήσια βάση ή η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν έκτακτη;

– «Αυτό είναι σωστό. Η μετάβαση από και προς μια προκεχωρημένη τοποθεσία στην μητρική βάση είναι μια διαδικασία που η αμερικανική Αεροπορία έχει τελειοποιήσει, ώστε να δίνει τον απαραίτητο χρόνο σε όλα τα στελέχη να περνάνε χρόνο με τις οικογένειες τους ενώ η 31η Πτέρυγα διατηρεί προσωπικό σε ανάπτυξη αυτή τη στιγμή. Η Διοικητική μέριμνα και ο προγραμματισμός είναι μια πρόκληση αλλά έχουμε εκπαιδεύσει εξειδικευμένο προσωπικό που είναι υπεύθυνο για το σχεδιασμό και ανάπτυξη μαζί με τους συναδέλφους τους, πολλές φορές με μικρή χρονική προειδοποίηση.

Η ανάπτυξη μαχητικών για εκπαίδευση περιλαμβάνει μονάδες ικανές για συνδυασμένες αεροπορικές επιχειρήσεις που εκπαιδεύονται ώστε να διευρύνουν τις επιχειρησιακές και μαχητικές τους ικανότητες, μέσω συνεργασίας με συμμάχους. Αυτή η διαδικασία συμβάλει στη συσσώρευση ικανοτήτων μεταξύ των χωρών μας, εξασφαλίζοντας δυνατή συνεργασία και βελτιωμένη διαλειτουργικότητα.

Υπάρχουν πολλές αναπτύξεις, πολυεθνικές ασκήσεις και εκπαιδευσεις ανά τον κόσμο στις οποίες συμμετέχουμε κάθε χρόνο σε αγαστή συνεργασία και συντονισμό με τους συμμάχους μας. Αυτή η πτητική εκπαιδευτική δραστηριότητα σχεδιάστηκε πριν από αρκετούς μήνες, όπως και άλλες ασκήσεις που συμμετέχουν οι αεροπόροι μας, εξασφαλίζοντας ότι θα είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε περίοδο κρίσης για την προάσπιση των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

    Με ποιο τρόπο η USAFE προωθεί την σταθερότητα στην Ευρώπη;

– «Οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στην Ευρώπη συνεπικουρούμενες από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους περιφερειακούς συνεργάτες μας μοιράζονται την κοινή δέσμευση για την προαγωγής της ειρήνης και την σταθερότητα στην περιοχή. Η USAFE παρέχει σταθερή παρουσία, εκπαιδευμένων και ετοιμοπόλεμων δυνάμεων με ικανότητα ταχείας ανταπόκρισης σε περιόδους κρίσης ενώ εξασφαλίζουν υποστήριξη σε διεθνείς επιχειρήσεις. Ειδικότερα στη βάση της Σούδας, οι αμερικανικές δυνάμεις συνεργάζονται από κοινού με την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας (HAF) προκειμένου να βελτιώσουν την μαχητική ικανότητα τους, μέσα από κοινή επιχειρησιακή εκπαίδευση».  

-  Πως η USAFE ενισχύει την αποτροπή απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στα ανατολικά και στην απειλή την τρομοκρατίας στα νότια σύνορα της Ατλαντικής Συμμαχίας;

– » Η USAFE εμπλέκεται με ετοιμοπόλεμες μονάδες σε προωθημένη ανάπτυξη. Είμαστε ικανοί να εκτελέσουμε ολόκληρο το φάσμα αεροπορικών αποστολών, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους συμμάχους μας και συνεργάτες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ και για την υποστήριξη μιας Ευρώπης που είναι ενιαία, ελεύθερη, ασφαλή και ευημερούσα.
 
Ο σχεδιασμός μας και οι προσπάθειες στην εκπαίδευση αποτελούν τη θεμέλιο λίθο της άμυνας και της αποτροπής στην Ευρώπη. Επιπλέον προσπάθειες για διατήρηση περιφερειακής σταθερότητας περιλαμβάνουν συμμετοχή της αμερικάνικης Αεροπορίας στην προετοιμασία για αποστολές εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ. Οι αποστολές αυτές βελτιώνουν τη διαλειτουργικότητα ,ας και εξασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Onalert.gr wishes to thank SSGT Austin Harvill  -  31st Fighter Wing Public Affairs