OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Ο υποψήφιος του Τραμπ για τη θέση του πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ δεσμεύεται πως θα εργαστεί για την ενίσχυση της Συμμαχίας

05/03/2025 - 05:08
ΝΑΤΟ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε σήμερα πως σκοπεύει να εργαστεί για την ενίσχυση της Συμμαχίας, διαβεβαιώνοντας πως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει αφοσιωμένος στη Βορειοατλαντική Συμμαχία

Εφόσον εγκριθεί ο διορισμός, «θα εργαστώ ακαταπόνητα για την ενίσχυση της Συμμαχίας, τη διαφύλαξη της ασφάλειας του αμερικανικού λαού και την προάσπιση του ρόλου της χώρας ως φάρος ελευθερίας», είπε ο Μάθιου Γουίτακερ κατά την ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ξεκάθαρος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στο ΝΑΤΟ και στην ειρήνη δια της ισχύος», είπε.

Ο 55χρονος Γουίτακερ, δικηγόρος με μικρή εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εργάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων τριών μηνών – από τα τέλη του 2018 έως τις αρχές του 2019 – που διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης.

Η έγκριση του διορισμού του στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θεωρείται τυπική διαδικασία, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, σε μια περίοδο εντάσεων που έχει πυροδοτήσει η προσέγγιση Ουάσινγκτον-Μόσχας η οποία έχει σοκάρει τους Ευρωπαίους και αφήνει την Ουκρανία όλο και πιο ευάλωτη εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από τους Ευρωπαίους εταίρους του στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους, δεδομένου ότι αρκετοί εξ αυτών δεν εκπληρώνουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ τους, ενώ οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν σχεδόν τα 2/3 του προϋπολογισμού της Συμμαχίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν το 5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, στόχο που δεν φθάνουν ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η αναφορά του Τραμπ ότι δεν ήταν σίγουρος εάν οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δαπανούν το παραμικρό για το ΝΑΤΟ, πυροδότησε ακόμη και εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμμαχία, αν και η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει στον πρόεδρο της χώρας να το πράξει μονομερώς.

Ο Μάθιου Γουίτακερ είπε πως, εφόσον εγκριθεί ο διορισμός του, σκοπεύει να επισκεφθεί κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ εντός των πρώτων 30 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις σχετικά με την αξίωση του Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΗΠΑΝΑΤΟΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Related Posts

NATO
ΝΑΤΟ

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το NATO – Θα παραμείνουν στη Συμμαχία και στην Ευρώπη»

26/12/2025 - 13:17
ΓΓ ΝΑΤΟ - Μαρκ Ρούτε
ΝΑΤΟ

ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη – Είμαστε ο επόμενος στόχος της

11/12/2025 - 15:57
NATO
ΝΑΤΟ

NATO: Πάνω από 4 δισεκ. δολάρια η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω της πρωτοβουλίας PURL

11/12/2025 - 12:15

Διαβάστε Επίσης

IRIS-T: Η Γερμανία παρέδωσε το ένατο σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία – Ετοιμάζει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας

Το Ισραήλ αναγνώρισε ως ανεξάρτητο κράτος τη Σομαλιλάνδη, την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας

Γερμανία: «Δεν θα συμμετάσχουμε σε διεθνή δύναμη σταθεροποίησης της Γάζας»

AMRAAM-ER: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση 236 πυραύλων στη Δανία – Θα εξοπλίσουν τα συστήματα NASAMS

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: Το ατύχημα, οι followers, η κρίση στον γάμο του και η σύλληψη

Στέφανος Παπαδόπουλος: «Ευτυχία είναι να κοιμάσαι ήσυχος με τη συνείδησή σου» - Η νέα ανάρτηση μετά τη μήνυση στον Γιώργο Μαζωνάκη

Συνταγή για γκουζέρ, φουσκωτά τυροσουδάκια με τσένταρ

Ζελένσκι: «Στις 28 Δεκεμβρίου η συνάντηση με τον Τραμπ - Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert