OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Ισπανία: Προς απόσυρση των πυραύλων Patriot από την βάση Ιντσιρλίκ

11/10/2019 - 09:47
ΣΕΚΠΥ
Share on FacebookShare on Twitter

Νέο «χαστούκι» δέχεται η Τουρκία, αυτή την φορά από την Ισπανία και την συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot που διαθέτει στην βάση Ιντσιρλίκ, λόγω της επιθετικής επιχείρησης στη Συρία.

Η Ισπανία προτίθεται να αποσύρει τη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και τη μονάδα 150 οπλιτών που διατηρεί στη βάση Ιντσιρλίκ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τον Ιανουάριο του 2015, εάν η κατάσταση στην περιοχή επιδεινωθεί εξαιτίας της εισβολής δυνάμεων της Άγκυρας που επιχειρούν κατά των μαχητών των Κούρδων της Συρίας, δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόβλες.

Όπως διευκρίνισε η Ρόβλες, αυτή «η αποστολή στην Τουρκία είναι του ΝΑΤΟ κι όχι της Ισπανίας». Διπλωματικές πηγές αναφέρουν εξάλλου στην εφημερίδα El Pais πως η δέσμευση της Ισπανίας ούτως, ή άλλως, λήγει τον Δεκέμβριο, μολονότι υπήρχε σιωπηρή συνεννόηση για παράτασή της επί λίγους μήνες ακόμη.

Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Μαδρίτη θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα διατηρήσει τους στρατιώτες της, ή όχι.

Αποστολή του ισπανικού στρατιωτικού σώματος, όπως και του αντίστοιχου ιταλικού, είναι να προστατεύει την Τουρκία από υποθετική επίθεση εναντίον της με βαλλιστικούς πυραύλους, προερχόμενους από το έδαφος της Συρίας.

Μολονότι η εν λόγω απειλή δεν υφίσταται από πολλών ετών, το ΝΑΤΟ παρά ταύτα διατηρεί την αποστολή ως ένδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης προς την Άγκυρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε περίπτωση που κλιμακωθεί η επιχείρηση στην περιοχή, η Ισπανία θα ειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει τη συμμετοχή της στην αποστολή.

«Είναι μία επιχείρηση του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτό θα εκδηλώσουμε την ανησυχία μας για τα όσα συμβαίνουν. Συμμετέχουμε σε μία ειρηνευτική αποστολή και εάν υπάρξει κίνδυνος για μία πολεμική κλιμάκωση, θα θέσουμε το ζήτημα στο ΝΑΤΟ για να ληφθεί μία απόφαση», δήλωσε εξάλλου χθες η Ρόβλες.

Την περασμένη Δευτέρα είχε προκληθεί σύγχυση από tweet της πρεσβείας της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ, όπου δηλωνόταν πως «η στήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία στόχο έχει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης κατά μήκος των συνόρων της Συμμαχίας».

Τι είπαν διπλωματικές πηγές

Όπως εξήγησαν κατόπιν διπλωματικές πηγές, η ανάρτηση –που πλέον έχει κατέβει– αναφερόταν στο όνομα της επιχείρησης ‘Στήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία’ (Nato Support to Turkey) στην οποία συμμετέχει η Ισπανία και στόχο είχε να επισημάνει πως η χώρα συμμετέχει με τη συστοιχία Patriot για αμυντικούς σκοπούς, όμως τουρκικά μέσα ενημέρωσαν διαστρέφοντας το νόημα της φράσης, της έδωσαν άλλη σημασία, κάνοντάς τη να φανεί ως στήριξη της Ισπανίας στην εισβολή της Άγκυρας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η θέση της Μαδρίτης ταυτίζεται με αυτές που έχει διατυπώσει η ΕΕ: ζητεί άμεση παύση της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης, προειδοποιεί για τις σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες που μπορεί αυτή να προκαλέσει και σημειώνει το κατά πόσο η εισβολή αποβαίνει αντιπαραγωγική στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ενδέχεται να βγει ενισχυμένο από την τουρκική επέμβαση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: PATRIOTΒΑΣΗ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚΙΣΠΑΝΙΑΠΥΡΑΥΛΟΙΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16
Eurofighter - Γερμανία
ΝΑΤΟ

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

04/12/2025 - 20:29
Ρούτε
ΝΑΤΟ

Ρούτε: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να «σπάσει» το αδιέξοδο στην Ουκρανία – Το μήνυμα του NATO στον Πούτιν

03/12/2025 - 20:04

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert