KFOR: Το NATO αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο Κόσοβο

Το NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι «εξουσιοδότησε την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης» στο Κόσοβο.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσες επιπλέον δυνάμεις θα αναπτυχθούν, ούτε από ποιες χώρες-μέλη της Συμμαχίας.

Αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο βόρειο Κόσοβο έχουν προκαλέσει διεθνείς ανησυχίες για κλιμάκωση της βίας στην ευαίσθητη περιοχή, με τo Kόσοβο και τη Σερβία να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τα γεγονότα.

«Η KFOR συνεχίζει να συντονίζεται στενά με όλους τους σχετικούς φορείς στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, καθώς και με την αποστολή της ΕΕ για το κράτος δικαίου (EULEX), τον ΟΑΣΕ, την αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και τη διπλωματική κοινότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Καλούμε όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση επειγόντως. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να συμμετάσχουν στον διάλογο που διευκολυνθεί η ΕΕ, ως ο μόνος τρόπος για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων και την επίτευξη λύσεων που σέβονται τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων. Αυτό είναι το κλειδί για τη διαρκή ασφάλεια στο Κόσοβο και τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, η Διοίκηση, το Επιτελείο και ο Ελληνικός Λόχος του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης «Kosovo Force Operational Reserve Force» (KFOR ORF) αναχώρησαν από την Ελλάδα για το Στρατόπεδο BONDSTEEL στο Κοσσυφοπέδιο που αποτελεί και το Στρατηγείο της ειρηνευτικής αποστολής KFOR, προκειμένου να αναλάβει αποστολές ασφαλείας, συνδράμοντας στην ικανότητα άμεσης αντίδρασης του NATO στην περιοχή του Κοσσόβου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters