Κοτζιάς: To NATO θα πρέπει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις

Ελένη Παναγιώτου


O Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, υπογράμμισε την σημασία δημιουργίας νέων δομών ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την παρέμβασή του στην πρωινή Σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

Ο κ. Κοτζιάς καλωσόρισε τους ομολόγους του που έλαβαν μέρος για πρώτη φορά στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, κ.κ. Ρέξ Τίλερσον και Ζιγκμαρ Γκαμπριέλ, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε την επιστροφή της γεωπολιτικής στις διεθνείς εξελίξεις και τόνισε ότι η Δύση δεν είναι όσο δυνατή ήταν κατά το παρελθόν και ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα προς ανάκτηση της ισχύος της. Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, επίσης, ότι θα χρειαστεί να δοθεί έμφαση στην εδραίωση της διεθνούς ασφάλειας και ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ανταποκριθεί σε σύγχρονες προκλήσεις.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ΥΠΕΞ της Αλβανίας Ντιτμιρ Μπουσάτι

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε την σημασία δημιουργίας νέων δομών ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου χρειάζεται να διαμορφωθεί μια θετική ατζέντα πρωτοβουλιών.
Ο κ. Κοτζιάς, έθιξε το θεμελιώδες ζήτημα του καθορισμού της ταυτότητας του ΝΑΤΟ για την προσεχή περίοδο, διερωτώμενος εάν η Συμμαχία θα αποτελέσει έναν Οργανισμό με κατ’ εξοχήν διεθνή δράση ή εάν θα εστιαστεί σε θεματα διατλαντικής ασφάλειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά την διάρκεια της σημερινής συνόδου, απέριψε σχόλια περί γενικής αστάθειας στα Βαλκάνια, καθιστώντας σαφές ότι βαλκανικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία ειναι μελη της ΕΕ και είναι απόλυτα ασφαλείς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα δυτικά βαλκάνια, όπου δεν έχει εμπεδωθεί ο σεβασμός του κράτους δικαίου, η δημοκρατική συνείδηση και η κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «στέρεες» τις σχέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες μέλη και τις ΗΠΑ.Ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι υπουργοί, θα συζητήσουν για τον «δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών ώστε να παραμείνει ισχυρός ο διατλαντικός δεσμός» και να «εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την εδραίωση της σταθερότητας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας»