Άμεση αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης,προτείνει Έλληνας ευρωβουλευτής.

Μέτρα προστασίας των ευρωπαίων πολιτών από την κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε σεισμογενείς περιοχές χωρών όπως η Ιταλία και η Τουρκία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης με επείγουσα γραπτή ερώτησή του.
 
Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία τα συστήματα ασφαλείας των πυρηνικών μονάδων που έως πρότινος θεωρούνταν απρόσβλητα αποδείχθηκαν επισφαλή, ενώ επιβάλλεται η αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στη χρήση και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας.
 
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:
 
«Ήταν αρκετά 25 χρόνια για να ξεχάσουμε τα μαθήματα του Τσέρνομπιλ. Η συζήτηση για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας είχε και πάλι ξεκινήσει. Η Γερμανία ανέστελλε τον τερματισμό λειτουργίας των πυρηνικών της σταθμών και η Ιταλία ανακοίνωνε την κατασκευή νέων. Την ίδια στιγμή στην γειτονιά μας, η Τουρκία ανακοίνωνε το δικό της πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών σταθμών σε περιοχή μεγάλης σεισμικότητας στα παράλια της Μικράς Ασίας δίπλα στα ελληνικά νησιά.
Το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία είναι σημείο καμπής. Μας θυμίζει ξανά με το χειρότερο τρόπο ότι τα συστήματα ασφαλείας, όσο προηγμένα και αν είναι, δεν είναι απρόσβλητα. Τα πυρηνικά ατυχήματα δεν συμβαίνουν κάθε μέρα. Όταν όμως συμβούν, οι συνέπειες είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες.
Η ΕΕ πρέπει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να προστατέψει τους ευρωπαίους πολίτες ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε εξαιρετικά σεισμογενείς περιοχές όπως η Τουρκία και η Ιταλία και μάλιστα στα σύνορα τους με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Επιπλέον, πρέπει να σταματήσουμε τη σπάταλη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας. Η Επιτροπή πρέπει να κάνει άμεσα βήματα για την αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης».