Μογκερίνι: Δεν τίθεται ζήτημα δημιουργίας Ευρωστρατού

Η υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας δήλωσε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να οικοδομηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός.

Σε ομιλία της σε συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα μετατραπεί σε στρατιωτική συμμαχία.

«Είμαστε μια πολιτική ένωση, δεν υπάρχει ανταγωνισμός, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιδέα να αντικατασταθεί … Δεν οικοδομούμε έναν Ευρωπαϊκό Στρατό, εδώ κανείς δεν μιλάει για έναν Ευρωπαϊκό Στρατό».

Ο κορυφαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι η ΕΕ επενδύει για να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη «έχουν τις δυνατότητες να παρέχουν περισσότερα στην υπεράσπισή τους και στη συνέχεια να είναι πιο αξιόπιστοι, και πιο ενεργοί ως προς την παροχή ασφάλειας στην περιοχή μας και στον κόσμο».

Ο κ. Μογκερίνι υπογράμμισε ότι τα κράτη μέλη είχουν ένα σύνολο δυνάμεων που χρησιμοποιείται για σκοπούς ΕΕ, αποστολές και επιχειρήσεις, για επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, για ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και για διμερή και πολυμερή χρήση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν τη δημιουργία ενός «στρατού της ΕΕ» για τη μείωση της εξάρτησης από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά τους.

Πηγή: Anadolu