NATO: 12 χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της αεροπορικής εκπαίδευσης – Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, δώδεκα Σύμμαχοι του NATO συμφώνησαν να επεκτείνουν περαιτέρω την εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας σε ολόκληρη τη Συμμαχία, μέσω της πρωτοβουλίας Flight Training Europe (NFTE).

Οι χώρες που υπέγραψα τη συμφωνία είναι: Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόγραμμα NFTE περιλαμβάνει σε πρώτη φάση, την τοποθέτηση περίπου πενήντα σπουδαστών πιλότων σε τέσσερις τοποθεσίες μέσα στο 2024, την προσθήκη εννέα νέων εκπαιδευτικών βάσεων, καθώς και τη δημιουργία ενός ειδικού συμβουλευτικού σώματος του κλάδου. Το NFTE στοχεύει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι Σύμμαχοι εκπαιδεύουν όλο το φάσμα των πληρωμάτων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των πιλότων για μαχητικά, ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα εναέρια συστήματα.

«Η νέα πρωτοβουλιά του NATO δεν ενισχύει μόνο τις δυνατότητες των Συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων, αλλά προωθεί επίσης την ενότητα των Συμμάχων», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας. «Η ενότητα δεν συμβαίνει απλώς, πρέπει να κερδηθεί. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η συστηματική εκπαίδευση μαζί και η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης στη διαδικασία. Το NATO Flight Training Europe είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού», δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Mircea Geoană.

Με την τελευταία επέκταση του αριθμού των βάσεων εκπαίδευσης σε δεκατέσσερις τοποθεσίες, η NFTE διευκολύνει τώρα την εκπαίδευση σε επτά Συμμαχικές χώρες. Η ταχεία ανάπτυξη του NFTE έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον γύρω από το NATO, με αρκετούς Συμμάχους να αναμένεται να ενταχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η τοποθέτηση της πρώτης ομάδας φοιτητών σημαίνει ότι τα πληρώματα των Συμμαχικών αεροσκαφών θα έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες εκπαίδευσης αιχμής.

Φωτογραφία αρχείου