NATO: Οι υπουργοί Άμυνας πρέπει να συμφωνήσουν για ένα νέο ναυτικό κέντρο για τις υποθαλάσσιες υποδομές

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας να συμφωνήσουν στην ίδρυση ενός νέου ναυτικού κέντρου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την ασφάλεια των κρίσιμης σημασίας υποθαλάσσιων υποδομών όταν θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη.

«Το κέντρο θα αυξήσει τη συναίσθησή μας για την κατάσταση και θα ενισχύσει τη θαλάσσια παρουσία για την αποτροπή και την άμυνα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παραμονή της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι οι υπουργοί θα επανεξετάσουν ένα νέο σχέδιο δράσης αμυντικής παραγωγής, με στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των πυρομαχικών και του εξοπλισμού των μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η διατλαντική συμμαχία πρέπει να κάνει περισσότερα για την τυποποίηση των πυρομαχικών και του εξοπλισμού. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην τυποποίηση των πυρομαχικών», τόνισε.

«Από το περασμένο φθινόπωρο, επεξεργαζόμαστε πώς θα αυξήσουμε την αμυντική παραγωγή. Η τυποποίηση είναι βασική ευθύνη του NATO. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην τυποποίηση των πυρομαχικών» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η αμυντική βιομηχανία χρειάζεται συμβόλαια.

Η ένταξη της Σουηδίας και τα εμπόδια της Τουρκίας

Σε σχέση με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος κατά τις συνομιλίες στην Τουρκία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO δήλωσε ότι στην τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ‘Αγκυρα, μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και ΝΑΤΟ, «σημειώθηκε κάποια πρόοδος» και ότι η συνάντηση έγινε με «εποικοδομητικό πνεύμα». «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επικύρωση της προσχώρησης της Σουηδίας το συντομότερο δυνατό», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε εγγυήσεις.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία πριν τη σύνοδο κορυφής» του NATO που θα γίνει στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας 

«Είναι οι πρώτες μέρες της αντεπίθεσης της Ουκρανίας. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα είναι ένα σημείο καμπής στον πόλεμο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Βλέπουμε ότι οι Ουκρανοί προχωρούν και ελευθερώνουν περισσότερα εδάφη. Όσα περισσότερα εδάφη κερδίζει η Ουκρανία, τόσο πιο δυνατό θα είναι το χέρι της στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του NATO.

Οι υπουργοί Άμυνας του NATO, μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Αλεξέι Ρέζνικοφ, θα αξιολογήσουν την κατάσταση επί του εδάφους.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι υπουργοί ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για το πολυετές πακέτο στήριξης με σημαντική χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας μακροχρόνια, αλλά και για να βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της να περάσουν στα νατοϊκά πρότυπα και να έχει πλήρη διαλειτουργικότητα με το NATO.

«Όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει πρέπει να έχουμε διασφαλίσει ότι υπάρχουν αξιόπιστες ρυθμίσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ούτως ώστε η ιστορία να μην επαναληφθεί», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters