OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

NATO: Ξεκινά πέντε νέες πρωτοβουλίες διαλειτουργικότητας – Σε ποιες συμμετέχει η Ελλάδα

18/10/2024 - 16:20
NATO
Share on FacebookShare on Twitter

Το NATO, κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε πέντε νέες πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν μερικούς από τους πιο κρίσιμους τομείς για την αποτροπή και την άμυνα των Συμμάχων, όπως ανακοίνωσε η Συμμαχία.

Αυτά τα νέα πολυεθνικά προγράμματα θα περιλαμβάνουν συνολικά 26 Συμμάχους και θα βοηθήσουν στην παροχή κρίσιμων δυνατοτήτων που θα ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεων του NATO.

Την Ελλάδα στη Σύνοδο εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Κατά την πρώτη ημέρα τνω εργασιών της Συνόδου, ο ΥΦΕΘΑ παρέστει στο δείπνο εργασίας παρουσία του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskyy), τον οποίο συνόδευε ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρούστεμ Ουμέροφ (Rustem Umerov). Στο δείπνο τα μέλη του NATO ενημερώθηκαν σχετικά με τις εξελίξεις στο πεδίο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Επίσης, συμμετείχε σε σύσκεψη για την Καταπολέμηση του ISIS και είχε διμερή συνάντηση με τον Υποδιοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (DSACEUR), Ναύαρχο, Κιθ Μπλουντ (Keith Blount).

Οι 3 πρωτοβουλίες που συμμετέχει η Ελλάδα

Το πρώτο έργο στοχεύει στην επιτάχυνση της παράδοσης συστημάτων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών νέας γενιάς (Multinational Remotely Piloted Aircraft System- RPAS) – όπως το Alliance Ground Surveillance (AGS) του NATO – μέσω πολυεθνικής συνεργασίας. Οι Σύμμαχοι που συμμετέχουν μαζί με την Ελλάδα είναι: Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία και Βρετανία. Οι στόλοι RPAS είναι απαραίτητοι για μια σειρά ρόλων και αποστολών, συμπεριλαμβανομένων της κοινής συλλογής πληροφοριών, της επιτήρησης και αναγνώρισης και του ηλεκτρονικού πολέμου.

Η δεύτερη πρωτοβουλία επιδιώκει να αυξήσει την εναλλαξιμότητα και τη διαλειτουργικότητα των βασικών συμμαχικών πυρομαχικών πυροβολικού. Με τη συμμετοχή 15 χωρών – Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ – το έργο θα συμβάλει στην εναρμόνιση των εθνικών δοκιμών και μηχανισμών πιστοποίησης.

Η πρωτοβουλία Distributed Synthetic Training Environment (DST) στοχεύει να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για εικονική εκπαίδευση σε πολυεθνικό επίπεδο. Δημιουργεί ένα δίκτυο προηγμένων πολυεθνικών ευκαιριών εκπαίδευσης για στρατιωτικούς. Οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι: Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Συνεργασία στο διάστημα και στον εναέριο χώρο

Το NATO εντείνει περαιτέρω τις προσπάθειές του να υποστηρίξει την παράδοση διαστημικών τεχνολογιών από τους Συμμάχους με δύο νέα έργα.

Μέσω της NORTHLINK, 13 Σύμμαχοι – Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και ΗΠΑ – θα διερευνήσουν την ανάπτυξη ασφαλών και αξιόπιστων πολυεθνικών δορυφορικών επικοινωνιών της Αρκτικής.

Μέσω της πρωτοβουλίας STARLIFT, 14 έθνη – Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ – θα διερευνήσουν τρόπους ενίσχυσης της πρόσβασης του NATO και της χρήσης του χώρου για την αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων που προέρχονται από το διάστημα. Το STARLIFT μπορεί να βοηθήσει τους Συμμάχους να εκτοξεύσουν εξοπλισμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα ή να αγοράσουν δεδομένα από εμπορικούς εταίρους κατά τη διάρκεια κρίσης ή σύγκρουσης.

Περαιτέρω βήματα λήφθηκαν επίσης για την προώθηση των εργασιών σε δύο έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη: το Next Generation Rotorcraft Capability (NGRC) με σκοπό την αντικατάσταση των παλαιότερων μέσων και τη διασυνοριακή συνεργασία του NATO στον εναέριο χώρο.

Tags: NATOΕΛΛΑΔΑΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝΥΦΕΘΑ

Related Posts

ΝΑΤΟ

Εσθονία: Το NATO δεν θα καταρρεύσει και οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τη χώρα σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας

17/04/2026 - 12:53
NATO
ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ είναι «απολύτως κλειδωμένες» στο NATO με οφέλη και συνεισφορές λέει ο Βρετανός ΥΠΑΜ

10/04/2026 - 12:38
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Σενάρια μετακίνησης αμερικανικών στρατευμάτων προς «πιο αξιόπιστες» χώρες του ΝΑΤΟ – Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

09/04/2026 - 11:43

Διαβάστε Επίσης

Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα στις 24-25 Απριλίου: Η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας και τα νέα πεδία συνεργασίας

Ιράν – ΗΠΑ: Προετοιμασίες στο Πακιστάν για νέες συνομιλίες – Παραμένουν οι διαφορές

Αυστραλία: Ο απόστρατος Μπεν Ρόμπερτς-Σμιθ αρνείται τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν

Πεζεσκιάν κατά Τραμπ: «Δεν μπορεί να στερήσει από το Ιράν τα πυρηνικά του δικαιώματα»

Προσομοιωτές F-16 και F-35 και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας της Πολεμικής Αεροπορίας στην Άμφισσα [pics]

Βουλευτικές εκλογές στην Βουλγαρία: Φαβορί ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ

Μητσοτάκης: Η παραλαβή του 50ού F-16 Viper είναι ένα απτό βήμα στην ουσιαστική αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους προς την Ανατολική Θάλασσα

Top News

Συγκινημένος ο Λευτέρης Πετρούνιας για τις επιτυχίες της κόρης του στην ενόργανη γυμναστική

Αννίτα Πάνια για Άννα Βίσση: «Φυσικά και περίμενα ότι θα γεμίσει το ΟΑΚΑ, της αξίζει αυτό που συμβαίνει»

Ζέτα Μακυπούλια και Αντώνης Ρέμος σε κοινή τηλεοπτική εμφάνιση μετά από χρόνια: «Καλή επιτυχία στη νέα σου εκπομπή»

Η Κέιτλιν Τζένερ ζητάει από τον Ντόναλντ Τραμπ να διορθωθεί το φύλο στο διαβατήριό της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert