Ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία μέγαλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση 15000 στρατευμάτων – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

 Σε εξέλιξη βρίσκεται  η μεγάλη πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις δυνατότητες της Συμμαχίας.

Η άσκηση Cold Response είναι ετήσια στρατιωτική άσκηση που λαμβάνει χώρα στην κεντρική Νορβηγία.Φέτος, η άσκηση αποτελείται από περισσότερα απο 15.000 στρατεύματα και από πάνω από δέκα χώρες. Ορισμένες από τις χώρες που συμμετέχουν είναι μέλη του ΝΑΤΟ όπως ο Κανάδας και η Γαλλία, αλλα συμμετέχουν και χώρες που δεν ειναι μέλη όπως η Σουηδία. Ένα ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία όσο αφορά τα πρόσφατα γεγονότα. Το φθινόπωρο η Σουηδία ενεπλάκει στο περίφημο πλέον κυνήγι του ρωσικου υποβρυχιου στην Βαλτική, κατι που προκάλεσε τη σημαντικότερη στρατιωτική επιχείρηση της Σουηδίας από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η διεξαγωγή της άσκησης την δεδομένη χρονική στιγμή ειναι επίσης εξαιρετικά σημαντική και για την ίδια την Νορβηγία. Η Νορβηγός Υπουργός Άμυνας Ine Eriksen Soereide δήλωσε στο Reuters τον Σεπτέμβριο ότι η Νορβηγία ανησυχεί για την «επίδειξη ισχύος» από τη πλευρά της Ρωσίας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, όπου οι ρωσικές στρατιωτικές πτήσεις τριπλασιάστηκαν απο το 2013 έως το 2014.

Δε μπορούμε να παραλείψουμε και την συμβολή των ΗΠΑ στην Cold Response 2016 η οποία περιλαμβάνει τεθωρακισμένα, πυροβολικό, και ειδικές μονάδες. Οι δαπάνες των ΗΠΑ τετραπλασιάζονται σε $3,4 δισεκ. για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη με στόχο την αποτροπή της «ρωσικής επιθετικότητας» όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ στην ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ για το 2017 .

Συνεπώς ειναι κατι περισσότερο απο ετήσια άσκηση η Cold Response 2016. 

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες





































Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο απο την άσκηση


Επιμέλεια: OnAlert