Οικονομικές δυσκολίες στο ΝΑΤΟ! Η Ελλάδα 2η στις αμυντικές δαπάνες

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Ανησυχεί το ΝΑΤΟ η αντίδραση αρκετών μελών του να μειώνουν τις αμυντικές τους δαπάνες   καθώς αντιμετωπίζουν  οικονομικές δυσκολίες. Αξιωματούχοι του δε υποστηρίζουν, μιλώντας φυσικά από την πλευρά της γραφειοκρατίας της Συμμαχίας,  ότι δεν είναι σωστό να υποβαθμίζεται το θέμα της ασφάλειας.
 
Μάλιστα ο  Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, μιλώντας  την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, ενώπιον των  Υπουργών Άμυνας των 28 χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, προειδοποίησε  για μια ακόμα φορά ότι οι περικοπές σε αμυντικές δαπάνες είναι θέμα που προκαλεί ανησυχία και άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις που μείωσαν τις αμυντικές δαπάνες του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μια από αυτές είναι και η Ελλάδα η οποία ωστόσο, όπως θα δούμε παρακάτω, παραμένει ακόμα ψηλά στον κατάλογο των δαπανών!.

Στις δηλώσεις που προέβη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι περικοπές  θα επηρεάσουν αρνητικά στο εγγύς μέλλον την ικανότητα της Συμμαχίας να προστατεύει τους λαούς των χωρών.

Ο κ. Ράσμουσεν απεύθυνε μάλιστα έκκληση στις κυβερνήσεις : «Σταματήστε τις περικοπές και μόλις ξεπεραστεί η κρίση αυξήστε τις αμυντικές επενδύσεις», ενώ, κατανοώντας προφανώς  εν μέρει το πρόβλημα,  τους κάλεσε να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τους πόρους κατά την περίοδο κρίσης. Ένα ενδεικτικό στοιχείο – που ενδιαφέρει το στρατιωτικο-βιομηχανικό πλέγμα-  είναι  ότι οι πωλήσεις όπλων μειώθηκαν το 2011 για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, καθώς οι οικονομίες βρίσκονται σε πορεία επιβράδυνσης, ενώ η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού υποχώρησε διότι μειώθηκαν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ (Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη Στοκχόλμης -SIPRI)., 
 
Η Ελλάδα 2η σε αμυντικές δαπάνες
 Πρόσφατα ο κ.  Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έχει παραδεχθεί ότι η  Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες.Μιλώντας σε συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Πράγα στις αρχές του έτους, ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι οι συμμαχικές αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 56 δισ. δολάρια από το 2009. Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών αυτών έγινε από τους Ευρωπαίους συμμάχους – όχι όμως τόσο από την Ελλάδα, αν και πηγές του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας μιλούν για μείωση 48%  σε αυτό το διάστημα (https://www.onalert.gr/stories/kato-oi-amyntikes-dapanes).
Όπως έγραψε το Βήμα, ενώ οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας το 2008 αντιπροσώπευαν το 3,1% του ΑΕΠ, τα δύο τελευταία χρόνια ανέρχονται στο 2,1%. Η μείωση αυτή είναι ελάχιστη σε σχέση με τις περικοπές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλους τομείς, όπως οι μισθοί, οι συντάξεις, η υγεία, η εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ η Ελλάδα είναι 2η σε στρατιωτικές δαπάνες, μετά τις ΗΠΑ. Περισσότερο από το 73% του αμυντικού προϋπολογισμού είναι αποκλειστικά για τις δαπάνες προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστο μέρος των δαπανών οφείλεται στην στελέχωση ΝΑΤΟϊκών αποστολών, που έχουν περιοριστεί τελευταία(Κέρας Αφρικής, Αφγανιστάν, Κόσοβο κ.α.).

Περικοπές και στις ΗΠΑ 

Όπως μετέδωσε η »Φωνή της Αμερικής», ο  απερχόμενος Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Λίον Πανέτα,  αναμένεται να ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ ότι τα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ ενδεχομένως να επηρεάσουν την δυνατότητα των συμμαχικών δυνάμεων να επεμβαίνουν σε περιοχές που βρίσκονται σε κρίση.Αναφορά, που εκτιμάται ότι θέλει να λειτουργήσει ως καμπανάκι.
 
Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα εφαρμοστούν αυτόματα μέσα σε διάστημα 7 μηνών, εκτός και εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου μέχρι την 1η Μαρτίου.