OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Ουκρανία: Επιθυμεί να λάβει πρόσκληση για το ΝΑΤΟ πριν ο Μπάιντεν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο

16/10/2024 - 11:50
Κίεβο: Δεύτερη ημέρα συνεχόμενων επιθέσεων από δεκάδες ρωσικά UAV «καμικάζι»

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Share on FacebookShare on Twitter

Η Ουκρανία επιθυμεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν ο Τζο Μπάιντεν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι η παρακαταθήκη που αρμόζει στον Αμερικανό πρόεδρο, δήλωσε υψηλόβαθμη Ουκρανή διπλωμάτης.

«Η ιδέα μας είναι ότι το να δοθεί στην Ουκρανία πρόσκληση αυτή τη στιγμή είναι πολιτικό μήνυμα», δήλωσε στο Reuters η Ναταλία Γκαλιμπαρένκο, πρεσβευτής του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

«Ειλικρινά πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος της παρακαταθήκης της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στην ουκρανική αποστολή στο ΝΑΤΟ, που βρίσκεται απέναντι από την έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα για την Ουκρανία καθώς η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο στον πόλεμό του κατά της ρωσικής εισβολής.

Ενώ η Δημοκρατική αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί η στήριξη προς την Ουκρανία, δεν έχει διευκρινίσει το επίπεδο της στήριξης αυτής. Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρος ως προς το πώς θα χειριστεί τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι θεωρεί πως το να λάβει πρόσκληση για το ΝΑΤΟ είναι μέρος του «σχεδίου νίκης» του.

Στη συνέντευξη, η Γκαλιμπαρένκο εξήγησε τη λογική γι’ αυτή την επιδίωξη του Κιέβου. Υποστήριξε ότι μια πρόσκληση θα άρει ένα σημαντικό σημείο έριδας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η Μόσχα επικαλείται την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για να αιτιολογήσει τον πόλεμο ενώ η Ουκρανία επιμένει ότι χρειάζεται να ενταχθεί στην συμμαχία για να προστατευθεί απέναντι στην όποια μελλοντική ρωσική επίθεση.

«Εάν πούμε ότι υπάρχει η πρόσκληση, για τη Ρωσική Ομοσπονδία θα είναι σαν μια τελική ετυμηγορία – άρα αυτό είναι, άρα δεν μπορείς να αυξάνεις το διακύβευμα χρησιμοποιώντας πλέον αυτό το ζήτημα», δήλωσε η Γκαλιμπαρένκο στη συνέντευξη που έδωσε χθες.

Το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στις τάξεις του και η πορεία της προς τη συμμαχία είναι μη αναστρέψιμη. Αλλά έχει δηλώσει ότι το Κίεβο δεν μπορεί να ενταχθεί ενόσω βρίσκεται σε πόλεμο και αρνήθηκε να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη.

Επιπλέον τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν έχουν επιδείξει προθυμία να απευθύνουν πρόσκληση ένταξης στην Ουκρανία σε αυτή τη φάση.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Ουάσιγκτον.

Η Γκαλιμπαρένκο δήλωσε ότι το Κίεβο δεν πιέζει για άμεση έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, αλλά μια επίσημη πρόσκληση τώρα θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα.

Ερωτηθείσα πότε η Ουκρανία θα επιθυμούσε να απευθυνθεί η πρόσκληση αυτή, η ίδια δήλωσε: «Όσο συντομότερα, τόσο καλύτερα».

Πηγές: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024ΕΝΤΑΞΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΟ NATOΗΠΑΝΑΤΟΟΥΚΡΑΝΙΑΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Related Posts

NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16
Eurofighter - Γερμανία
ΝΑΤΟ

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

04/12/2025 - 20:29
Ρούτε
ΝΑΤΟ

Ρούτε: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να «σπάσει» το αδιέξοδο στην Ουκρανία – Το μήνυμα του NATO στον Πούτιν

03/12/2025 - 20:04

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert