ΝΑΤΟ προς Ρωσία: «Μην αντιδράτε για τους Patriot στη Τουρκία»

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσαν τη Ρωσία για τον αμυντικό χαρακτήρα της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης πυραύλων Patriot στην Τουρκία, στα σύνορά της με την Συρία, δήλωσε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση με τον Αλεξάντερ Γκρούσκο, τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον οποίο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διόρισε τον περασμένο μήνα πρεσβευτή της Ρωσίας στη συμμαχία.

Η Ρωσία είχε αφήσει κενή τη θέση αυτή από την προαγωγή του προκατόχου του Γκρούσκο, Ντμίτρι Ρογκόζιν, στη θέση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης στα τέλη του 2011. »Ορισμένες από τις χώρες που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να αναπτύξουν Patriot διαβεβαίωσαν τη Ρωσία ότι αυτό έχει μόνον αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης», σημείωσε ο διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνει τις ερχόμενες ημέρες το αίτημα της Τουρκίας για τους Patriot.

Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι ο Γκρούσκο «επανέλαβε τη ρωσική θέση», η οποία συνίσταται στο ότι η Μόσχα ανησυχεί για την πιθανή ανάπτυξη των πυραύλων αυτών, φοβούμενη ότι αυτό θα προσθέσει στην ένταση που ήδη υπάρχει στην μεθοριακή περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Η σημερινή συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, η πρώτη σε επίπεδο πρεσβευτών από την αποχώρηση πέρυσι του Ρογκόζιν, ανοίγει το δρόμο για μια συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τρίτη, την πρώτη συνάντηση αυτού του είδους που γίνεται από τον Απρίλιο, και το θέμα των Patriot είναι «πολύ πιθανό» ότι θα αναφερθεί και πάλι τότε, κατέληξε ο διπλωμάτης.