OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

ΠΓΔΜ: Το «ναι» στο δημοψήφισμα θα ισχύσει υπό μια προϋπόθεση

24/09/2018 - 19:21
Share on FacebookShare on Twitter

«Αν δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα (σ.σ. 50%), τότε αυτό θα ληφθεί υπόψη και η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσει το «ναι». Σε περίπτωση που κερδίσει το «όχι» έστω και κατά μία ψήφο, θα υποκλιθούμε και θα πούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν προχωράει» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα στα Σκόπια, προκειμένου να εξηγήσει ορισμένες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε, ότι θα υπάρξουν τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα συνταχθεί και ότι η ακριβής διατύπωσή τους θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, καθώς θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το σύνταγμα διαδικασίες.

Όπως ανέφερε, η πρώτη τροπολογία θα αφορά το νέο όνομα, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η δεύτερη θα αφορά τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις.

Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για την «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο.

Η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944).

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επισήμανε, επίσης, ότι η κοινωνία της χώρας έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που είναι ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ περνάει μέσα από τη Συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. «Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Όλοι οι ηγέτες – από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μέχρι την Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ- τόνισαν ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β΄» αν θέλουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι (σ.σ. της ΕΕ και του ΝΑΤΟ) και ότι θέλουν να μας δουν σε αυτό το τραπέζι» σημείωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μιλώντας χθες σε συγκέντρωση του κόμματός του στην πόλη Οχρίδα, επανέλαβε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει η συμμετοχή να υπερβαίνει το 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει «υπέρ».

Πρόσθεσε ότι αν το δημοψήφισμα δεν πετύχει, θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, στις οποίες, όπως είπε, ο λαός θα τιμωρήσει την πολιτική της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Tags: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΕΙΔΗΣΕΙΣΖΑΕΦΝΤΙΜΙΤΡΟΦΠΓΔΜΣΚΟΠΙΑ

Related Posts

NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16
Eurofighter - Γερμανία
ΝΑΤΟ

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

04/12/2025 - 20:29
Ρούτε
ΝΑΤΟ

Ρούτε: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να «σπάσει» το αδιέξοδο στην Ουκρανία – Το μήνυμα του NATO στον Πούτιν

03/12/2025 - 20:04

Διαβάστε Επίσης

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα τρόφιμα: Πρωταθλητές με αυξήσεις έως 93%, ψάρια και θαλασσινά

Συνταγή για σούπα βελουτέ ψητής κολοκύθας με γαρίδες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert