OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Ρούτε: «Η Ισπανία δεν έχει λάβει εξαίρεση για τον στόχο του NATO για το 5% στις αμυντικές δαπάνες»

23/06/2025 - 18:43
NATO - Ρούτε

REUTERS/Yves Herman

Share on FacebookShare on Twitter

Οι αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή δεν παραβίασαν το διεθνές δίκαιο, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του NATO Μαρκ Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε που παραχώρησε στη Χάγη πριν από τη διήμερη σύνοδο κορυφής του NATO στην ολλανδική πόλη.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι μήπως το Ιράν έχει και μπορεί να χρησιμοποιήσει και να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για να εδραιώσει τον έλεγχό του επί του Ισραήλ, σε ολόκληρη την περιοχή και σε άλλα μέρη του κόσμου».

«Δεν συμφωνώ ότι αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε για τη νομιμότητα των βομβαρδισμών κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ.

«Οι σύμμαχοι έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό ότι το Ιράν δεν πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Οι σύμμαχοι έχουν επανειλημμένα προτρέψει το Ιράν να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του βάσει της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων», τόνισε, ισχυριζόμενος επίσης ότι η Τεχεράνη «εμπλέκεται έντονα» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σκοτώνουν αθώους Ουκρανούς κάθε μέρα σε πόλεις και κοινότητες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ανθρώπινη ζωή», είπε ο Ρούτε.

«Η Ρωσία παραμένει η βασική απειλή»

Αναφερόμενος στη συμφωνία των κρατών μελών της Συμμαχίας για τη δραστική αύξηση των δαπανών τους για την άμυνα και την ασφάλεια – βασικό θέμα της συνόδου – ο επικεφαλής του NATO τόνισε πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να δαπανήσουν το 5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι θα επενδύσουν σε χιλιάδες ακόμη άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, δηλώνοντας ότι η Ρωσία παραμένει η πιο σημαντική και άμεση απειλή που αντιμετωπίζει το NATO.

«Το σχέδιο αμυντικών επενδύσεων στο οποίο θα συμφωνήσουν οι σύμμαχοι στη Χάγη εισάγει ένα νέο βασικό 5% του ΑΕΠ που θα επενδυθεί στην άμυνα. Πρόκειται για ένα άλμα προς τα εμπρός που είναι φιλόδοξο, ιστορικό και θεμελιώδες για την εξασφάλιση του μέλλοντός μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικά παραδείγματα για το τι θα επενδύσουμε. Μια πενταπλάσια αύξηση των δυνατοτήτων αντιαεροπορικής άμυνας, επειδή βλέπουμε τον θανατηφόρο τρόμο της Ρωσίας από τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία κάθε μέρα και πρέπει να είμαστε σε θέση να αμυνθούμε έναντι τέτοιων επιθέσεων», πρόσθεσε.

«Μη αναστρέψιμη η πορεία της Ουκρανίας προς το NATO» 

Παράλληλα τόνισε ότι η υποστήριξη των νατοϊκών συμμάχων προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη και επίμονη, σημειώνοντας ότι οι σύμμαχοι θα παράσχουν πάνω από 35 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία φέτος.

«Υπάρχει μια μη αναστρέψιμη πορεία της Ουκρανίας προς το NATO (…) που εξακολουθεί να ισχύει σήμερα και θα εξακολουθεί να ισχύει την Πέμπτη μετά από αυτή τη σύνοδο κορυφής», τόνισε.

REUTERS/Yves Herman

«Όλοι, και η Ισπανία, συμφώνησαν στον νέο στόχο για τις αμυντικές δαπάνες»

Λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Χάγη, οι χώρες μέλη κατέληξαν χθες σε συμφωνία για δραστική αύξηση των δαπανών τους για την άμυνα και την ασφάλεια, από την οποία εξαιρείται, όπως διαβεβαιώνει η Μαδρίτη, η Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε χθες ότι η χώρα του έχει εξασφαλίσει εξαίρεση που της επιτρέπει να αποφύγει την αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας στο 5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του NATO τόνισε πως η Ισπανία δεν έχει λάβει «εξαίρεση» από τη δέσμευση αυτή του 5%. «Το NATO δεν έχει ρήτρα εξαίρεσης», ανέφερε.

Όλα τα μέλη του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, έχουν συμφωνήσει με τον νέο στόχο της συμμαχίας να δαπανάται το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα, δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «είμαστε σε μια Συμμαχία όπου αγωνιζόμαστε μαζί και, αν χρειαστεί, όπου επίσης υποφέρουμε και πεθαίνουμε μαζί για τη συλλογική μας άμυνα… και η Ισπανία έχει επίσης συμφωνήσει με τους στόχους».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πιέσει τα μέλη του NATO να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ όταν μεταβεί στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την Τρίτη, σημείωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λίβιτ.

«Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι το όριο του 5% που πρέπει να πετύχουν οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος καλεί τους συμμάχους μας στο NATO να κάνουν περισσότερα εδώ και αρκετό καιρό. Τους έπεισε να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να κάνουν περισσότερα κατά την πρώτη του θητεία και θα ακούσετε τον πρόεδρο να μιλάει γι’ αυτό σε αυτό το επικείμενο ιστορικό ταξίδι στην Ευρώπη», δήλωσε η Λίβιτ σε συνέντευξή της στο Fox News.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: NATOΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣΙΡΑΝΙΣΠΑΝΙΑΜΑΡΚ ΡΟΥΤΕ

Related Posts

ΓΓ ΝΑΤΟ - Μαρκ Ρούτε
ΝΑΤΟ

ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη – Είμαστε ο επόμενος στόχος της

11/12/2025 - 15:57
NATO
ΝΑΤΟ

NATO: Πάνω από 4 δισεκ. δολάρια η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω της πρωτοβουλίας PURL

11/12/2025 - 12:15
NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1940 το υποβρύχιο Παπανικολής βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά

Τουρκία: Νεκρός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του κοντά στην Άγκυρα

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

Πολεμικό Ναυτικό: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ ορκίστηκαν οι νέοι ΕΠΟΠ [pics]

Top News

Αίγυπτος: Στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο η ηλιακή λέμβος του Χέοπα - Θα συντηρείται εκεί για τα επόμενα 4 χρόνια

Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν θα υπάρξει 3ος κύκλος, το "Πάρα Πέντε" πραγματικά ήταν η καρδιά μου»

Ελπίδα Ιακωβίδου για Τζώνη Καλημέρη: «Στην πρώτη μας γνωριμία του απευθύνθηκα στον πληθυντικό»

Στο Πάρα Πέντε: Οι πρωταγωνιστές παρακολούθησαν μαζί το reunion της σειράς - Σε βιντεοκλήση ο Γιώργος Καπουτζίδης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert