OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Πολύ σύντομα η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της ‘Βόρειας Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ»

28/01/2019 - 10:46
Share on FacebookShare on Twitter

Η «Βόρεια Μακεδονία» μπορεί να περιμένει πολύ σύντομα την πρόσκληση ένταξης της στο ΝΑΤΟ, τώρα που το Ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρα, αυτό δήλωσε στο Politico ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του NATO.

Πόσο σύντομα είναι όμως αυτό το σύντομα;

«Η κύρωση του πρωτοκόλλου θα χρειαστεί λίγο χρόνο, καθώς εξαρτάται και από τα 29 κοινοβούλια των χωρών μελών του NATO», σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ.

«Την τελευταία φορά χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο», δήλωσε αναφερόμενος στην ένταξη του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία, η οποία ολοκληρώθηκε το 2017. «Μόλις υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης, τα Σκόπια θα αρχίσουν να κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο NATO», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του NATO.

Φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ θα είναι ο πρώτος οργανισμός που θα τηρήσει την υπόσχεση της Δύσης να εντάξει την χώρα με το νέο όνομα της, αναφέρει το Politico. Ο επόμενος οργανισμός θα είναι η ΕΕ, η οποία θα αξιολογήσει την πρόοδο των υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, με τον Επίτροπο Johannes Hahn να αναφέρει ότι «η «δύναμη έλξης» της ΕΕ εξακολουθεί να λειτουργεί», προσθέτοντας ότι η ΕΕ «φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή σε μια περίοδο που αυξάνονται οι δυνάμεις αποσταθεροποίησης» .

Το Politico αναφέρει ότι «μπορεί οι πιθανότητες επανεκλογής του Αλέξη Τσίπρα είναι αρκετά μικρές με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπίσεις, αλλά η θέση του στην ιστορία είναι εξασφαλισμένη».

Το Politico αποκαλεί «στρυφνή» την αντιπολίτευση, αναφέροντας την δέσμευση του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη να εμποδίσει την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στην ΕΕ εάν εκλεγεί πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, αν «τα ελληνικά συμφέροντα δεν ικανοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσχώρησης.

Το Politico καταλήγει ότι όλα θα κριθούν από το πόσο η συμφωνία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις φετινές εκλογές – τόσο τις ευρωπαϊκές, όσο και τις ελληνικές.

Πηγή Politico

Tags: NATOΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΕΕΕΚΛΟΓΕΣΠΓΔΜΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

Related Posts

NATO
ΝΑΤΟ

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το NATO – Θα παραμείνουν στη Συμμαχία και στην Ευρώπη»

26/12/2025 - 13:17
ΓΓ ΝΑΤΟ - Μαρκ Ρούτε
ΝΑΤΟ

ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη – Είμαστε ο επόμενος στόχος της

11/12/2025 - 15:57
NATO
ΝΑΤΟ

NATO: Πάνω από 4 δισεκ. δολάρια η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω της πρωτοβουλίας PURL

11/12/2025 - 12:15

Διαβάστε Επίσης

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

Πολωνία: Αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά και απογειώθηκαν μαχητικά λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

Υεμένη: Στα πρόθυρα νέας εμφύλιας σύρραξης μεταξύ κυβέρνησης και αυτονομιστών του STC – «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησαν οι ΗΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας σφυρηλατήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας

MQ-9 Reaper: Με 19 πυραύλους χτυπήθηκαν οι τζιχαντιστές στη Νιγηρία – «Τους αποδεκατίσαμε με χριστουγεννιάτικο δώρο»

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ» – Το εδαφικό θα τεθεί στη συνάντησή τους

Top News

Καιρός: Έρχονται χιόνια στις κορυφές της Πάρνηθας και πτώση της θερμοκρασίας - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Η σημαντική παρέμβαση του Παπανικολάου στο τελευταίο τάιμ άουτ του Ολυμπιακού στην Μπολόνια

Σε ισχύ το χριστουγεννιάτικο ωράριο: Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή 28/12

Οι μεγάλες νίκες στον τομέα της Υγείας: Τα επιστημονικά επιτεύγματα και η τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert