OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα

09/07/2016 - 17:00
Share on FacebookShare on Twitter

 Παρά το γεγονός πως μετά το μακελειό στο Ντάλας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να συντομεύσει το ταξίδι του στην Ευρώπη, η συνάντησή του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι του Σαββάτου (09.07.2016) στη Βαρσοβία έγινε κανονικά. Και σε καλό κλίμα αν κρίνει κανείς από τις φωτογραφίες.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο διήρκεσε μισή ώρα. Από ελληνικής πλευράς παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε δυο φωτογραφίες στον λογαριασμό του Έλληνα πρωθυπουργού στο twitter, ενώ στη συνέχεια δόθηκαν κι άλλες από το γραφείο Τύπου. ΕΔΩ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες ροές προσφύγων και μεταναστών, στον βαθμό που αυτές έχουν επηρεάσει την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες, καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν στο προηγούμενο διάστημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο του Διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου και ειδικότερα στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.

Η κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, για την δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πνεύμα και -μαζί με τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνικές, οι Τουρκικές και οι Ευρωπαϊκές Αρχές – επί τη βάσει μιας πολύ καλής συνεργασίας – έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο, είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ευχαρίστησε τους Συμμάχους που συνεισφέρουν με πλοία τους σε αυτήν την δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα επισήμανε το ενδεχόμενο η σημαντική μείωση των ροών να είναι προσωρινή και τόνισε την αναγκαιότητα αυτή η μείωση να γίνει διατηρήσιμη, καθώς, όπως ανέφερε, οι διακινητές δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευθούν τις όποιες αδυναμίες. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής της δραστηριότητας μέσω της επέκτασής της σε όλες τις επίμαχες περιοχές και την χρήση των ελικοπτέρων των πλοίων που συμμετέχουν.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά ότι είναι έτοιμη να εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή.

Σε ό.τι αφορά το καθεαυτό θέμα της συνεδρίασης είπε ότι η λογική της «προβολής σταθερότητας» δεν μπορεί να γίνει με λογική «επέκτασης ισχύος» στην περιοχή, αλλά πρέπει να βασίζεται και να ανταποκρίνεται στις εκπεφρασμένες ανάγκες των εταίρων μας στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή ανησυχεί την Ελλάδα και την επηρεάζει άμεσα, όπως εξάλλου και όλους τους Συμμάχους ασχέτως γεωγραφίας.

Πρόσθεσε ότι η χρήση αυτού του εργαλείου (της «προβολής σταθερότητας») πρέπει να γίνει με βάση την αξιοποίηση της εμπειρίας του παρελθόντος, δεδομένου ότι η προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε διάφορα μέρη, είχε εντελώς αντίθετο και εξαιρετικά επικίνδυνο αποτέλεσμα στο παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι σαφής η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δυνάμεων της Συμμαχίας εναντίον του κοινού αντιπάλου που είναι η διεθνής τρομοκρατία και ειδικά ο ISIS. Είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την παροχή AWACS του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον αυτής της τεράστιας απειλής. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την συνεισφορά – ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης – στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράκ αν και η δραστηριοποίηση εντός πολεμικού περιβάλλοντος δημιουργεί επιπρόσθετες προκλήσεις.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτιμά θετικά την αρωγή που προσφέρεται επί του παρόντος από το έδαφος της Ιορδανίας -την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη χώρα για την περιοχή- ενώ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να θέσει ένα πραγματιστικό επίπεδο φιλοδοξίας και να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιήσει τα διδάγματα από την προηγούμενη παρουσία του στην χώρα.

Ο πρωθυπουργός, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την στήριξη της Ελλάδας στην νέα λιβυκή κυβέρνηση κσι στις προσπάθειές της για συμφιλίωση και εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε ανάμειξη του ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα των νομίμων αρχών της χώρας και ότι θα είναι στοχευμένη.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο σε σχέση με την επιχείρηση της ΕΕ Sophia, επισήμανε ότι αυτή είναι αυτόνομη επιχείρηση της ΕΕ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα ως κράτος-μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στηρίζει την συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, σε τομείς όπως οι υβριδικές απειλές, ο κυβερνοχώρος και η θαλάσσια ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση, ότι εξασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα των προσπαθειών.

Επίσης, έθεσε στην παρέμβασή του πλαίσιο αρχών οι οποίες πρέπει να διέπουν την σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ και ειδικότερα, ανέφερε έξι άξονες:
(α) προσέγγιση Οργανισμού προς Οργανισμό,
(β) αυτονομία στην λήψη των αποφάσεων,
(γ) σεβασμό των θεσμικών λειτουργιών και της συμμετοχής σε αυτούς,
(δ) άνευ όρων σεβασμό της αρχής του μη αποκλεισμού,
(ε) πλήρη διαφάνεια έναντι όλων των κρατών – μελών και
(στ) αναγνώριση και σεβασμό του διακριτού ρόλου και δυνατοτήτων εκάστου οργανισμού.
Σε οποιαδήποτε άλλη βάση η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ δεν μπορεί να αναπτυχθεί, ούτε να βοηθήσει υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

Tags: NATOΒΑΡΣΟΒΙΑΒΑΡΣΟΒΙΑ 2016ΝΑΤΟΡΩΣΙΑΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ

Related Posts

NATO
ΝΑΤΟ

Φινλανδία: Ο πρόεδρος Νιινίστο υπέγραψε τον νόμο για την ένταξη της χώρας στο NATO

23/03/2023 - 19:16
Σουηδία
ΝΑΤΟ

Σουηδία: Θα ζητήσει εξηγήσεις από την Ουγγαρία για την καθυστέρηση επικύρωσης της ένταξης της χώρας στο NATO

23/03/2023 - 18:14
Τουρκία
ΝΑΤΟ

Τουρκία: Εγκρίθηκε η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου

23/03/2023 - 16:40

Διαβάστε Επίσης

ΓΕΑ: Πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου Ολομελείας, υπό τη νέα σύνθεση του [pics]

Μπαχμούτ: Χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται «στο όριο της ύπαρξής τους» προειδοποιεί ο Ερυθρός Σταυρός

F-16 στην Τουρκία: Η προκλητική απάντηση της Άγκυρας στον Μενέντεζ – «Δεν παραβιάζουμε τον εναέριο χώρο κανενός»

Συρία: Δεκατέσσερις φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά πλήγματα «ακριβείας» με F-15

ΕΕ: Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψουν τον Απρίλη στην Κίνα

Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία συμφώνησαν να λειτουργούν από κοινού τον στόλο των 250 μαχητικών τους

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία θα δημιουργήσει αποστρατιωτικοποιημένες ουδέτερες ζώνες στην Ουκρανία

ΥΕΘΑ: Πρώτη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Μιχάλη Γεωργαλλά- Τι συζητήθηκε [pics]

Top News

Η βιταμίνη D και ο ρόλος της στη μείωση κινδύνου για εμφάνιση μελανώματος

Καιρός - Μαρουσάκης: Έρχονται πολικές μάζες και φέρνουν χιόνια και βροχές την επόμενη εβδομάδα

Κύπρος: Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου 28χρονης Ουκρανής - «Ατύχημα», λέει η ιατροδικαστής, ελεύθερος ο βασικός ύποπτος

Γαλλία: Γιαγιά «σταμάτησε» τα επεισόδια για να διασχίσει δρόμο

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert