Θέμα για τα γερμανικά πλοία στη Σούδα θέτει Έλληνας ευρωβουλευτής!

Κατεπείγουσα ερώτηση για τα δύο πολεμικά πλοία της Γερμανίας που – όπως ανέδειξε το Onalert.gr – κατέπλευσαν στην Σούδα και πρόκειται να αναλάβουν δράση σε επιχείρηση διάσωσης παράνομων μεταναστών στην Μεσόγειο κατέθεσε την Πέμπτη στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος »Αντιμνημονιακοί Πολίτες» κ. Νότης Μαριάς.

Ο κ Μαριάς προσδιορίζει ότι η φρεγάτα Hessen  και το πλοίο υποστήριξης Berlin θα δράσουν , όπως λέει στο κείμενο της ερώτησης, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ νότια της Κρήτης και υποστηρίζει ότι η διάσωση προσφύγων και η αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών ειναι πρόσχημα.

Στην ερώτησή του προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Φεντερίκα Μογκερίνι ο κ .Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στις αρχές Μαΐου  τα δύο γερμανικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στη Σούδα στην Κρήτη για ανεφοδιασμό προκειμένου στη συνέχεια να πάρουν δήθεν μέρος σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο νότια της Κρήτης στα όρια της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ταυτόχρονα- γράφει – δεκάδες Γερμανοί στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν αεροπορικά στο Ηράκλειο και στη συνέχεια οδικώς στη Σούδα για να επανδρώσουν τα πολεμικά αυτά  τα πλοία.

Και με δεδομένο ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα  κύκλοι των  γερμανικών ενόπλων δυνάμεων επισήμαναν ότι τα παραπάνω πολεμικά πλοία θα δράσουν ανεξάρτητα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX), ο κ. Μαριάς συνεχίζει ρωτώντας την κ Μογκερίνι αν συμφωνεί με την ως σχεδιαζόμενη ανάληψη μονομερούς δράσης των δύο αυτών γερμανικών πολεμικών πλοίων για τη δήθεν διάσωση προσφύγων εκτός του πλαισίου εντολής του FRONTEX, όπως αναφέρει.

Ακόμα ο αν. ευρωβουλευτής ρωτά την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. εάν η προαναφερθείσα ανάληψη μονομερούς δράσης του γερμανικού πολεμικού ναυτικού στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ υπό το πρόσχημα της διάσωσης προσφύγων και της αποτροπής παρανόμων μεταναστευτικών ροών είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, με το δίκαιο της Ε.Ε. και ειδικότερα με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τις επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών» αλλά και την από 23/4/2015 Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Καταλήγοντας ο Ευρωβουλευτής ζητά να ενημερωθεί αν η κ. Μογκερίνι έχει επικοινωνήσει για το ζήτημα αυτό με τις Ελληνικές Αρχές και αν ναι ποιο το αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανικά πολεμικά πλοία στη Σούδα για τις επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων

Πολεμικά πλοία στην Μεσόγειο για τους μετανάστες