Το ΝΑΤΟ ρίχνει τους «εκδικητές» στη μάχη για να αντιμετωπίσει τη «ρωσική απειλή» [pic/vid]

Το κλίμα παραμένει τεταμένο ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ, με προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις εκατέρωθεν. Ο στρατός των ΗΠΑ παίρνοντας δραστικά μέτρα αποφάσισε να επαναφέρει το πυραυλικό σύστημα Avengers ως απάντηση σε αυτή την «απειλή».

Τα πυραυλικά συστήματα θα τοποθετηθούν στην «πλάτη» των στρατιωτικών οχημάτων Humvee, ανοίγοντας έτσι μια ευρεία γκάμα στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το σύστημα Avenger συνδυάζει τα οχήματα HMMWV με βλήματα FIM-92 Stinger και αισθητήρες, όπως αποστασιόμετρο και σύστημα FLIR.

Μια από τις αναβαθμίσεις του προγράμματος είναι η ενσωμάτωση των συστημάτων ATC (Avenger Targeting Console), το οποίο επιτρέπει στον πύργο να στρέφει αυτόματα και να εγκλωβίζει το στόχο. Ορισμένα Avenger έχουν ήδη προμηθευτεί στο σύστημα ATC. Πλέον θα εφοδιαστούν όλα τα συστήματα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020.

Το Avenger χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανικό Στρατό το 1990, αλλά μεταβιβάστηκε αργότερα στην Εθνοφυλακή ή τέθηκε σε αποθήκευση. Σύμφωνα με περσινή απόφαση, 72 συστήματα που βρίσκονταν σε χώρο αποθήκευσης στην Πενσυλβανία, επανήλθαν σε υπηρεσία, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν στο κλείσιμο του επιχειρησιακού κενού που υπάρχει στην αμερικανική Α/Α άμυνα. Τα μισά από αυτά είναι σε χρήση με το 5ο Τάγμα του 4ου Συντάγματος Α/Α Πυροβολικού στη Γερμανία. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε συγκεκριμένη τοποθεσία στην ίδια ευρωπαϊκή χώρα.

Με πληροφορίες από: Defence Blog