Τουρκία: Αναμένουμε πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησαν μια «θετική, εποικοδομητική, ανοιχτή και αποτελεσματική» συνάντηση υψηλού επιπέδου πολιτικού διαλόγου στις 22 Νοεμβρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερτιίνι .

Η Μογκέρινι εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες της Τουρκίας προς βελτίωση των σχέσεων της με την ΕΕ και περιέγραψε την Τουρκία ως «στρατηγικό εταίρο».

Η Τουρκία αναμένει πλήρη ένταξη στην ΕΕ και «δεν πρέπει να αντιμετωπίσει πολιτικά εμπόδια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δηλώσεις που απομονώνουν την Τουρκία και αρνούνται την υποψηφιότητά της στην ΕΕ δεν είναι «καθόλου χρήσιμες», είπε. Οι παρατηρήσεις του υπουργού ήταν μια έμμεση απάντηση σε πρόσφατη δήλωση του Επιτρόπου Χαν, στην οποία ζητούσε να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία .

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το Ιράν, την προσφυγική κρίση και την κατάσταση στη Συρία.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η συμφωνία προσφύγων της 18ης Μαρτίου 2016 πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εκπληρώσει ορισμένες από τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας.

«Θα εκπληρώσουμε σύντομα τα υπόλοιπα κριτήρια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είχε εκπληρώσει 72 κριτήρια και ότι έμειναν έξι για να μπορέσει να ταξιδεύει στις χώρες Σένγκεν χωρίς βίζα.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένη υποστήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Τουρκία χαιρετίζει τα μέτρα που ελήφθησαν κατά του παράνομου ΡΚΚ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στη Γερμανία και την Αγγλία, δήλωσε ο Τσαβούσογλου . «Ωστόσο, αυτά είναι ανεπαρκή», είπε.

Από την πλευρά της η Μογκερίνι τόνισε ότι μια ισχυρότερη Τουρκία σημαίνει μια δημοκρατική Τουρκία στην οποία οι θεμελιώδεις ελευθερίες γίνονται απόλυτα σεβαστές με βάση την υπεροχή του δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Προσέθεσε ότι μια υγιής και ενωμένη Τουρκική κοινωνία θα γίνει ισχυρότερη με την καθιέρωση ενός συστηματικού και ανοιχτού διαλόγου μεταξύ του ελεύθερου Τύπου, της κοινωνίας των πολιτών και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων.

Εξέφρασε τις «έντονες ανησυχίες τους για την κράτηση αρκετών εξέχοντων ακαδημαϊκών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών».

Η αξιωματούχος της ΕΕ ζήτησε επίσης την απελευθέρωση από τη φυλακή του πρώην ηγέτη του Τουρκικού φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχάτντ Ντεμιρτάς, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ενώ ζήτησε και μια διαφανή και αξιόπιστη έρευνα για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Πηγή: Hurriyet